”Băncile se simt astăzi ca un fel de echipă de handbal, cu rezultate foarte bune, dar arbitrată de arbitri de fotbal. Și iată că la fiecare atingere cu mâna a mingii se consideră că a fost henț, pentru că arbitrii vin de la fotbal. Și nu mai știm să jucăm jocul ăsta. Devine foarte complicat”, a declarat Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor, în cadrul celei de-a doua ediții a conferinței ”EU plătesc cu cardul”, organizată de publicația online www.bankingnews.ro.
Bancherul a încercat prin acest exemplu plastic o imagine asupra intervențiilor legislative care se fac pentru activitatea industriei bancare, care nu țin seamă de specificul domeniului de profil. ”La fel și în industria cardurilor, nu știm care este hențul: retragerea de numerar crescută în volum prin lege sau reducerea tranzacțiilor cu numerar”, a subliniat oficialul Asociației Române a Băncilor.
Florin Dănescu a făcut referire la acțiuni contradictorii care vizează segmentul cardurilor, pe de o parte autoritățile, comunitatea bancară și companiile de tehnologii de plată încurajează plățile cu cardul, iar pe de altă parte există proiecte de lege care promovează tranzacțiile cash. Unul dintre aceste proiecte prevede posibilitatea, ca în mediul rural, populația să beneficieze de retragerea de numerar de pe carduri prin intermediul POS-urilor de la comercianți.
”Trebuie să stabilim foarte bine care sunt principiile și ceea ce ne dorim. Și funcție de prioritățile pe care ni le stabilim să fim consecvenți, coerenți și cu actul legislativ. Cred că, astăzi, cea mai potrivită lege în România ar fi să se respecte legea. Să se dea o lege, dacă ar fi posibil, cu ghilimelele de rigoare, prin care să se respecte legea. Pentru că avem așa de multe legi utile, necesare, fluide, coerente, dar mai dăm o nouă lege și încă o lege, tocmai pentru că nu se respectă celelalte. Poate că se dau prea multe legi ale acestor arbitri de fotbal pentru echipe de handbal”, a evidențiat Florin Dănescu.
În opinia sa, este o realitate faptul că provocările sunt tot mai mari și că se doresc tranzacții tot mai simple, tot mai eficiente și din perspectiva costurilor pentru consumatori. ”Există totuși un paradox, pe de o parte această presiune tot mai mare pentru apropierea de clienți și pentru discuția directă cu clientela și, pe de altă parte, demersul tehnologic care înseamnă totuși o îndepărtare de la contactul direct cu consumatorul. Acesta este un paradox la care băncile trebuie să facă față astăzi”, a menționat șeful executiv al Asociației Române a Băncilor.
Totodată, Florin Dănescu a mai menționat importanța inițierii unei comunicări clare și a unui efort comun, asumate de toate parțile implicate în industria cardurilor. ”Probabil ca ar trebui să avem o voce comună în direcția reducerii tranzacțiilor cu numerar. Și probabil că ar trebui să urmărim pe termen lung interesul tuturor actorilor implicați în industria cardurilor. Cred că este important să dăm mesaje comune”, a mai spus Florin Dănescu.
Conferința ”EU plătesc cu cardul” este un proiect dezvoltat de publicația online www.bankingnews.ro cu susținerea Asociației Române a Băncilor, Partenerii evenimentului fiind Visa, MasterCard, Banca Transilvania, BCR și Idea Bank, cărora le mulțumim, pe această cale, pentru implicare.