Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială au publicat un document ce structurează criteriile legislative recomandate pentru legislația cu privire la blockchain și tehnologia fintech. Denumit Agenda Fintech Bali, documentul include 12 puncte esențiale ce reprezintă recomandările organizațiilor mondiale cu privire la noile tehnologii.
Agenda Fintech dezvăluie problemele și preocupările legate de tehnologiile perturbatoare cum ar fi DLT și smart contractats. Agenda de 12 puncte intenționează să ofere orientarea țărilor în evaluarea opțiunilor de politică în funcție de circumstanțe și priorități specifice.
„Țările solicită un acces mai profund la piețele financiare”, declară președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, în declarația pe ordinea de zi a agendei. „Agenda Bali Fintech oferă un cadru pentru susținerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special în țările cu venituri mici, în care accesul la servicii financiare este scăzut”.
Directorul FMI Christine Lagarde a reiterat sentimentul.
Referindu-se la cei aproximativ 1,7 miliarde de adulți din întreaga lume fără acces la sectorul serviciilor financiare, ea a spus: „Fintechurile pot avea un impact social și economic major pentru ei și pentru întregul stat membru. Toate țările încearcă să profite de aceste beneficii, reducând totodată riscurile „.
În opinia FMI și Băncii Mondiale, accentul celor 189 de state membre trebuie să includă următoarele obiective:
Integrarea potențialului oferit de tehnologia fintech
Pentru țările cu venituri mici, statele mici și cele în curs de dezvoltare, tehnologia fintech poate grăbi accesul la servicii financiare și incluziune financiară. Tehnologiile precum blockchain și DLT oferă posibilitatea de a îmbunătăți piețele financiare. Concomitent contribuie și la dezvoltarea sistemelor de plăți transfrontaliere, precum și a sistemelor de remitențe.
Utilizarea noilor tehnologii pentru a îmbunătăți serviciile financiare
Prin facilitarea telecomunicațiilor și a infrastructurilor digitale, țările promovează accesul deschis și accesibil și pot implementa politici favorabile.
Consolidarea concurenței și a angajamentului față de piețele deschise, libere și controversate
Noile tehnologii pot să reducă riscurile legate de concentrarea pieței și pot sprijini promovarea standardizării, interoperabilității și accesului transparent la infrastructurile-cheie. De asemenea, asigură condiții de concurență echitabile, promovând în același timp inovarea, alegerea consumatorilor și accesul la servicii financiare de înaltă calitate.
Tehnologia fintech poate fi folosit pentru promovarea incluziunii financiare și dezvoltarea piețelor financiare
Acordarea de posibilități țărilor să promoveze noi căi promițătoare de dezvoltare economică și financiară sprijină creșterea economică și atenuarea sărăciei. Realizarea în acest scop implică includerea unor soluții fintech în eforturile de alfabetizare financiară și digitală. Este importantă promovarea în același timp a schimbului de cunoștințe între actorii din sectorul public și privat, societatea civilă și alte părți interesate.
Monitorizarea evoluțiilor pentru a aprofunda înțelegerea noilor sistemelor financiare
Schimbul de informații sprijină monitorizarea și include menținerea dialogului cu liderii industriali și cu inovatorii actuali ca mijloc de identificare a oportunităților și riscurilor emergente. De asemenea, supravegherea evoluțiilor poate facilita formarea în timp util a modificărilor de politici.
Adaptarea cadrului de reglementare și a practicilor de supraveghere pentru dezvoltarea ordonată și stabilitatea sistemului financiar
Când vine vorba de tehnologiie financiare emergente, autoritățile de reglementare și factorii de decizie trebuie să fie pregătiți să modifice și să adapteze cadrele în raport cu riscurile.
Continuarea AICI