Fondul Monetar International a publicat marti bilantul acordului inceput cu Romania in 2009. Economistii institutiei considera „cresterea ratei creditelor neperformante un motiv de ingrijorare”, mai ales dupa contractia abrupta si dupa spargerea bulei de creditare dinainte de criza, se arata in document. Rata creditelor neperformante a crescut cu mai mult de 100% in 2009 si a continuat sa urce in 2010 si in 2011, impinsa de contractia economica abrupta. Restantele au continuat sa creasca si in 2012. Ponderea creditelor restante in total imprumuturi a urcat, in ianuarie, la 8%, fata de 7,66% in ianuarie, ajungand astfel la 8,1 miliarde de lei, adica 10,5% din totalul imprumuturilor acordate in moneda nationala.
Ponderea ridicata a acestora a pus presiune si asupra sistemului bancar. „Nivelul ridicat al provizioanelor facute de banci le-a comprimat profiturile si a impiedicat scaderea dobanzilor, sprijinita prin relaxarea politicii monetare”, noteaza oficialii Fondului.
Raportul aminteste si despre propunerea luata la un moment dat in calcul de Banca Nationala a Romaniei (BNR) privind infiintarea unei banci-punte, care sa preia si sa administreze toate activele neperformante ale bancilor sau chiar institutiile in intregime, in cazul in care acestea intampina dificultati.
Autoritatile romane au decis sa aplice insa o alta abordare, bazata pe implicarea bancilor, partial pentru a evita sa aloce bani de la buget pentru acest proiect. De asemenea, ele au considerat ca infiintarea bancii-punte ar putea induce un semnal negativ mai aspru decat era cazul in acele circumstante.