Opinia publica fata de ideea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea unui proiect se limiteaza de multe ori la o imagine negativa, caracterizata prin sintagme de genul „proces complicat” sau „proces costisitor”, ceea ce ii descurajeaza pe potentialii beneficiari, crede Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a bancilor.
„Romanii care ar putea accesa mai bine si mai mult fonduri europene au si un sentiment de blazare, ca nu are rost ori ca este foarte complicat. Ceea ce ni se transmite ca mesaj, formatorii de opinie, ca este un proiect cu rata foarte mica de succes, este foarte costisitor, sansa de a reusi este numai pentru altii si, de asemenea, s-ar putea sa ai si alte necazuri”, a declarat Florin Danescu, in cadrul conferintei „Rolul bancilor in accesarea fondurilor europene”, organizat de publicatia online www.BankingNews.ro.
Implicarea institutiilor de credit in domeniul de profil este in unele situatii ingreunata de perceptia negativa a publicului fata de banci. „Au fost cateva blocaje in derularea creditelor lipite de fondurile europene si, de fiecare data cand ceva n-a functionat, perceptia publica a fost ca bancile nu doresc sa sprijine fondurile europene, ca au pus piedici si de aceea trebuie sa fim actualmente foarte atenti la perceptie”, a subliniat presedintele executiv al Asociatiei Romane Bancilor.
Florin Danescu evidentiaza ca institutiile de credit nu doresc sa adanceasca aceasta perceptie, insa ca le este dificil sa aleaga intre a sprijini „un demers economic pozitiv care creste economia” si a se uita la riscul care deriva din sprijinul respectiv, intrucat perceptiile nu sunt intotdeauna corecte.
O alta posibila explicatie pentru nivelul redus de absorbtie a fondurilor europene este data, in opinia oficialului Asociatiei Romane a Bancilor, de faptul ca societatea romaneasca nu este pregatita sa lucreze pe un proiect, cu rigoare, termene si numeroase cerinte.