Leonard Cornoiu, Director Directia Programe Europene din cadrul Bancii Transilvania, considera ca in Romania se vorbeste prea mult despre lucrurile negative legate de domeniul accesarii fondurilor europene, fapt ce contribuie la retinerea romanilor fata de initierea unor proiecte care sa atraga bani europeni.
„Parca vorbim prea mult despre cat de greu este sa implementezi un proiect derulat cu fonduri europene. Cred ca trebuie sa spunem mai multe povesti de succes, sa aratam societatii cat mai multe proiecte reusite care au fost implementate cu bani europeni”, a declarat Leonard Cornoiu in cadrul conferintei „Rolul bancilor in accesarea fondurilor europene”, organizata de publicatia online www.BankingNews.ro.
In opinia sa, puterea exemplului ar putea functiona pentru romanii care se gandesc sa apeleze la unul dintre programele europene, insa din varii motive, cum ar fi lipsa curajului sau teama de esec, nu au pus in practica ideile pe care le au.
Finantarile acordate de Banca Transilvania pana in prezent insumeaza peste 1 miliard de euro, ce au sustinut peste 3.000 de proiecte destinate beneficiarilor de fonduri europene.
Leonard Cornoiu a subliniat ca institutia de credit inregistreaza o crestere semnificativa a solicitarilor pe AgriBusiness si sectorul productiv, aceste domenii reprezentand mai mult de jumatate din portofoliul de proiecte sustinute de Banca Transilvania.
Directorul Directiei Programe Europene din cadrul Bancii Transilvania a facut referire, in cadrul evenimentului organizat de publicatia online www.BankingNews.ro, la 10 provocari cu care se confrunta bancile implicate in domeniul finantarii proiectelor derulate cu fonduri europene:
1. Bancile au devenit specialisti in implementarea proiectelor datorita modificarilor repetate in cadrul structurilor de finantare;
2. Gradul de informare si experienta scazuta a beneficiarilor publici si privati in realizarea/implementarea proiectelor;
3. Modificari si instructiuni repetate in timpul derularii proiectelor;
4. Lipsa si/sau procesul greoi de formare a personalului specializat/lipsa de informatii;
5. Proceduri/interpretari diferite la nivelul regiunilor in implementarea/monitorizarea proiectelor;
6. Conditiile artificiale;
7. O lipsa de informare a beneficiarilor privind declaratiile completate la depunerea proiectelor. Intreprinderile unice/intreprinderi legate;
8. Instrumentele financiare:
– gestiunea instrumentelor,
– termen implementare,
– dimensiune pachet.
9. Evaluarea bancara ex-ante depunerii proiectelor;
10. Mitul neimplicarii bancilor si lipsa de finantare a proiectelor.