În 2017, BRD a înregistrat un profit net de 1,380,384 miliarde de lei, în creştere cu aproape 90% faţă de anul 2016 (728,28 mld lei) datorat veniturilor din activitatea de bază şi costului de risc pozitiv.
Venitul băncii a fost mai mare cu +4,9% excluzând elementele nerecurente, pe fondul creşterii veniturilor nete din dobânzi (+8,4%).
Anul trecut, numărul de clienți activi ai băncii a crescut cu 41.000, ca și stocul de contracte de internet și mobile banking pentru clienţi persoane fizice (+21% faţă de anul anteror).
Potrivit băncii, creditele nete au crescut la 30,3 miliarde RON, cu +5,3%* în comparație cu sfârşitul lui 2016, susţinute de creşterea robustă atât pe segmentul persoanelor fizice cât şi pe portofoliul mari clienţi. Producţia de credite pentru persoane fizice a ajuns la 6,4 miliarde lei (+13,8% faţă de 2016), banca având o cotă de piaţă de 16,9% la sfârşitul lui 2017.
“În 2017, BRD a produs performanţe financiare şi comerciale foarte solide şi a obţinut rezultate promiţătoare în demersul de optimizare a experienţei oferite clienţilor, atât prin modernizarea canalelor digitale, cât şi printr-o mai bună calitate a serviciilor. Pe termen mediu, ne vom îndrepta toată atenţia spre creşterea calităţii experienţei şi satisfacţiei clienţilor, accelerând investiţiile în digitalizare şi continuand să rafinăm modelul de business. În acelaşi timp, ne vom păstra angajamentul faţă de societatea românească implicandu-ne în iniţiative sociale semnificative, printr-o serie de proiecte diverse, de la artă şi cultură până la inovare şi tehnologie”, a declarat Francois Bloch, Directorul general al BRD Groupe Societe Generale.
Creditele non-retail au crescut uşor, cu +0,4%, portofoliul de mari clienţi înregistrând o evoluţie pozitivă de +3,1%* faţă de anul trecut. Pe segmentul IMM, BRD a intensificat co-finanţările în cadrul programelor de finanţare europene şi naţionale, beneficiind de expertiza structurii sale dedicate. În 2017 au fost finanţate peste 180 de proiecte de investiţii ce beneficiază de fonduri UE în cadrul perioadei de finanţare 2014-2020, BRD acordând credite de aproximativ 60 milioane EUR (din care 90% pentru agricultură, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală). De asemenea, au fost acordate aproximativ 3.000 de credite punte cu o valoare cumulată de 44 milioane EUR în cadrul campaniei organizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Depozitele au crescut la 44,2 miliarde RON, +3,8% în dinamică anuală, impulsionate de economiile clienţilor retail (+5,8% față de anul trecut), pe când depozitele non-retail au fost cvasi-stabile (+0,5%*) în contextul unei poziţii de lichiditate confortabile. Depozitele în conturi curente au continuat să crească, +22%, comparativ cu finalul lui 2016, într-un mediu caracterizat de rate de dobândă încă scăzute. Indicatorul credite nete/depozite a fost 68,6% la finalul lunii decembrie 2017 (+1,1 puncte procentuale în comparație cu sfârşitul lui 2016).