Cuplurile fericite sunt cele înclinate să își pună banii la comun, spune cel mai recent studiu comandat de ING Bank. Citind acest raport am impresia că România a inventat reţeta fericirii pentru că, spune studiul, 76% dintre cuplurile din România își gestionează finanțele în comun, comparativ cu media europeană de 53%.
Însă eufoaria trece repede pentru că în finalul studiul aflam că suntem pe primul loc la lipsa economiilor. Şi asta cred că înclină balanţa fericirii!
Conform unui nou studiu ING International Survey – Economii 2018, în Europa, 53% dintre cupluri spun că își pun banii la comun, însă pentru cuplurile din România practica este mult mai întâlnită, la 71% dintre respondenți.
Există un raport direct între armonia în cuplu și modul de gestionare a banilor.
Mai mult de jumătate dintre europenii care declară că sunt fericiți în relația lor (55%) spun că își împart finanțele cu partenerul. 46% dintre cei cu probleme în cuplu își împart banii cu partenerul. Raportul dintre fericirea în cuplu și conturile comune este peste media europeană și în SUA (69%) sau în Australia (64%).
Cea mai puternică legătură dintre resurse financiare administrate în comun și cupluri fericite se vede în România, unde 76% dintre cupluri țin banii la comun, și în Spania, unde procentul ajunge la 68%.
Economii, datorii și cheltuieli
Resursele financiare comune presupun o mai mare transparență a cheltuielilor. Însă unul din cinci (21%) europeni ar ascunde unele cheltuieli, economii sau datorii de partenerii lor, în anumite circumstanțe. Motivațiile lor țin de faptul că nu vor ca partenerul să știe cât cheltuiesc (16%) sau vor să își țină datoriile în secret (9%).
Pe de altă parte, un partener ar alege să nu își pună banii într-un cont comun fie că are nevoie de intimitate (34%), pentru că își gestionează finanțele mai bine decât partenerul (28%) sau pentru ca partenerul să nu își facă griji pentru el (25%).
Lipsa economiilor
Studiul ING International Survey mai arată și că puțin peste un sfert din gospodăriile din Europa (26%) nu au deloc bani economisiți.
În Europa, cel mai mare număr de persoane fără economii se află în România (36%) și în Germania (29%), urmate de Belgia, Polonia și Marea Britanie (fiecare cu 27%). Luxembourg este la polul opus, cu numai 13% dintre persoane care să declare că nu au economii, Luxembourg având cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre cele 15 țări în care s-a realizat studiul.
Ian Bright, senior economist și managing director al Group Research at ING, detaliază:
„Când vine vorba despre fericirea în cuplu, sigur primul lucru care ne vine în minte nu este gestionarea finanțelor. Dar exact aceasta este legătura găsită în studiul nostru. Cuplurile care nu vor să își pună banii la comun este foarte posibil să nu se simtă atât de apropiate. Însă tocmai această discuție poate să îi apropie. Banii nu cumpără fericirea, dar modul în care îi gestionăm în cuplu cu siguranță ajută.”
Despre studiu
Studiul ING International Survey – Economii 2018 a fost realizat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul a fost aplicat online în 15 țări: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Italia, Luxembourg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie, Australia și Statele Unite ale Americii. Chestionarea a avut loc în perioada 19-31 octombrie.