Apetitul nostru pentru agricultura nu a tinut cont de domeniul de creditare sau de culoarea politica a fermierului, de aceea anul trecut a fost un interes ridicat pentru cumpararea de terenuri agricole, respectiv 30-40 de solicitari de credite, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank, potrivit Agerpres.
„Anul trecut a fost un interes ridicat pentru credite de la CEC Bank. Erau 30-40 de solicitari de credite similare sau chiar mai mari pentru cumpararea de terenuri agricole, dar despre care nu pot sa dau detalii. Vreau insa sa-i asigur pe toti cei care doresc sa ia credite, ca o pot face, indiferent care este valoare creditului, daca nu se depasesc standardele de prudentialitate impuse de BNR”, a spus Ghetea.
In ceea ce priveste finantarea unor investitii cu fonduri europene, presedintele CEC Bank a subliniat ca banca a infiintat, in urma cu trei ani, un birou pentru fonduri europene si IMM-uri, unde se ofera consultanta pentru accesarea de fonduri europene indiferent de domeniu.
„Agricultura este prioritara pentru noi si cred ca stim mai mult decat in domeniul confectiilor sau constructiilor de autostrazi. Daca CEC ar fi ramas o institutie de nisa, de luare de depozite de la populatie si plasare de credite pentru populatie, cum era in 2007, probabil acum nu mai exista ca institutie de credite intrucat criza a demonstrat ca a fi o banca de nisa este o mare problema. Trebuie sa fim o banca comerciala universala, iar nisa noastra sa fie agricultura, IMM-urile si administratia publica locala pe esalonul fondurilor europene’, a adaugat Ghetea.
Seful CEC Bank a mai afirmat ca, de curand, legislatia romaneasca a oferit posibilitatea ca si bancile care nu sunt fiice ale unui grup financiar bancar international sa poata sa vanda creditele neperformante catre o societate, ceea ce va aduce o scadere a nivelului de credite neperformante in sistemul bancar romanesc.
„Vorbim de un nivel al creditelor neperformante foarte ridicat in sistemul bancar romanesc, in conditiile in care legislatia din Romania a dat de curand posibilitatea ca si bancile care nu sunt fiice ale unui grup financiar bancar international sa poata sa vanda creditele neperformante catre o societate. Daca la CEC Bank luam in considerare actualele cifre, creditele neperformante sunt cu doua procente mai mari decat pe media sistemului. Daca introducem insa vanzarile de circa 11 miliarde de lei, credite vandute de alte banci in grupurile lor, media este mai mare cu doua procente decat la CEC Bank. Exista loc de curatare a sistemului bancar si vom observa astfel ca intr-o perioada scurta media va mai scadea. Ultimul element care va contribui la reducerea nivelului creditelor neperformante este si solutia eliminarii din bilanturile bancilor a acelor credite care sunt provizionate’, a adaugat Ghetea.