Directia de Supraveghere din BNR asteapta „pe buna dreptate” sa primeasca întreaga structura de conducere de la CEC Bank, odata cu trecerea la sistemul dualist, iar actualul presedinte al bancii nu va fi schimbat, ci promovat ca presedinte CA, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
”La CEC, ca sa nu fie confuzii, pentru a simplifica, trebuie sa va spun ca, fiind vorba de modificare de structura de conducere, de trecerea la sistem cu doua etaje, Directia de Supraeghere, pe buna dreptate, vrea întreaga structura. Nu este vorba de domnul Jiru. Pe domnul Jiru îl cunoastem, a plecat de aici”, a spus Isarescu, întrebat despre situatia la CEC.
CEC Bank va trece la o formula de conducere dualista, respectiv cu un Consiliu de Supraveghere si Directorat. Premierul Victor Ponta a declarat duminica ca propunerea pentru numirea lui Enache Jiru la conducerea CEC Bank a fost înaintata de ministrul Finantelor în urma cu o luna si asteapta avizul directorului general al Directiei Supraveghere din Banca Nationala, Nicolae Cinteza.
„Nu este o chestiune de durata, depinde care este echipa cu care vor veni. Aceasta este motivatia întarzierii, daca exista vreuna. S-a lucrat mai mult la conturarea conducerii”, a explicat Isarescu.
Întrebat daca vede oportuna schimbarea lui Radu Ghetea din pozitia de presedinte al CEC Bank înainte de expirarea mandatului, Isarescu a raspuns ca din cate stie Ghetea nu este înlocuit, ci promovat.
„Mie mi-ar conveni sa primesc o astfel de functie”, a mai spus Isarescu.
La jumatatea lunii aprilie, premierul declara ca o solutie de înlocuire a lui Radu Ghetea la conducerea CEC poate fi gasita în acea saptamana, avand în vedere ca acesta are un contract care expira abia la anul si trebuie gasita o solutie prin care banca sa nu plateasca aceste despagubiri.
În urma cu doua luni, premierul Victor Ponta, atunci ministru interimar de Finante, a declarat agentiei MEDIAFAX ca l-a propus pe secretarul de stat în Ministerul Finantelor Enache Jiru la conducerea CEC Bank, în locul lui Radu Ghetea.
El a precizat atunci ca nu numeste personal conducerea CEC, ci aproba o procedura initiata de fostul ministru al Finantelor Daniel Chitoiu.
În luna noiembrie, Chitoiu a afirmat ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, în urma cu doua-trei saptamani, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea CEC Bank, fara a motiva aceasta interventie.
Declaratia a fost facuta în contextul în care Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, împrumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.
Întrebat marti de jurnalisti daca banca ar putea cere reevaluarea creditului contractat de Ioana Basescu avand în vedere ca, potrivit unor informatii, a fost luat printr-o firma fantoma, cu falsuri în acte, Radu Ghetea a spus ca legea bancara interzice bancherilor sa discute despre activitatea unui client în relatie cu banca fara acceptul acestuia.
„Din pacate pentru discutia de azi, art. 111 din Legea bancara ne interzice sa vorbim despre activitatea bancii sau a unor clienti fara acceptul acestora. Daca exista acceptul, putem discuta, altfel nu putem decat daca se pornesc anumite actiuni”, a explicat presedintele bancii.
El a precizat ca exista situatii în care banca poate cere clientilor aducerea de garantii suplimentare sau sa conditioneze derularea în continuare a creditului de alte garantii. „Daca este cazul sa facem anumite lucruri le facem fara ca acestea sa fie facute public”, a spus Ghetea