Banca Naţională a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7648 lei, aceasta fiind a 11-a oară, în luna ianuarie, cînd euro atinge un nou nivel record.
Deprecierea leului consemnată vineri dimineaţa pe piața interbancară este mai degrabă rezultatul faptului că joi nu a fost zi de tranzacţionare în România în schimb leul s-a putut cota de către dealeri internaţionali şi atunci cursul a reflectat mai degrabă nişte fluxuri şi/sau cotaţii în afara pieţei locale, a declarat, pentru Agerpres, economistul-şef al BCR, Horia Braun.
„Sincer cred că deprecierea din această dimineaţă e mai degrabă rezultatul faptului că ieri nu a fost zi de tranzacţionare în România în schimb leul s-a putut cota de către dealeri internaţionali şi atunci cursul a reflectat mai degrabă nişte fluxuri şi/sau cotaţii în afara pieţei locale. Eu unul nu cred ca avem de-a face cu un atac speculativ, în sensul ca unii jucători de pe piaţă să parieze pe o depreciere puternică a leului punând în joc sume mari. Pare mai degrabă o repoziţionare a participanţilor la piaţă într-o zonă mai sigură, dată fiind incertitudinea privind parametri în care vor opera în viitor pieţele financiare din România. Avem incertitudini privind valoarea taxei pe activele bancare (în sensul în care aceasta va depinde de nivelul ROBOR) şi a impactului sau asupra economiei, incertitudini privind viitorul sistemului de pensii private obligatorii, privind investiţiile din domeniul energetic şi telecom s.a.m.d.
De asemenea, poziţia BNR este una dificilă în contextul poziţiei actuale a economiei româneşti, aflată într-un ciclu de expansiune care venit însă mână în mână cu erodarea competitivităţii şi a dus la umflarea deficitului extern”, a spus Horia Braun.
El a afirmat că un curs mult depreciat periclitează obiectivul de atingere a ţintei inflaţioniste, deci e un reglaj foarte fin aici pe care política monetară a BNR trebuie să îl asigure.
„Cu siguranţă că poziţia băncii centrale devine şi mai dificilă în momentul în care există presiuni din partea guvernului ca, pe de o parte, dobânzile să scadă (vezi justificarea introducerii taxei bancare legată de ROBOR), iar pe de altă parte cursul să rămână stabil. Atunci când investitorii străini îşi pierd încrederea, nu poţi avea şi una şi alta. Cel puţin nu într-o economie de piaţă funcţională. Ipoteza mea de bază rămâne însă una în care ne vom plasa într-o zonă de rezonabilitate din punctul de vedere al politicilor fiscală şi monetară, caz în care nu cred ca vom asista la o depreciere semnificativă de aici până la finalul acestui an. La acest orizont, prognoza noastră rămâne de 4,77 lei pentru 1 euro”, a mai declarat Horia Braun, citat de Agerpres.ro.