Ieri , PSD a ieșit în online, ca un veritabil comunicator al vremurilor noastre, și i-a anunțat pe cei care încă înghit minciunile economico-bugetare din Piața Victoriei că Banca Națională a României poartă vina unui curs valutar de necontrolat. Și, mai mult, PSD vorbește despre piața liberă, după ce tocmai a pus taxa pe lăcomie, cea care leagă impozitarea activelor bancilor de un indice liber de piață – Robor. Culmea ironiei!
PSD face politica prin omisiune. Omite să spună că a crescut salarii din pix, fără productivitate. A adus inflația pe culmi înalte. Cele mai înalte din Uniunea Europeană. Dar nu omite să arunce pisica peste gard.
Mesajul de pe pagina de Facebook a PSD sună așa: „Cursul valutar nu poate şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piaţă liberă. Singura instituţie abilitată să administreze „controlat” cursul Leu-Euro este Banca Naţională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să ţină sub control variaţiile de curs”.
Un alt mesaj prin omisiune. Nimeni nu a spus ca vrea cineva un curs stabilit prin hotărâre de guvern. Sau că așa ar trebui să fie! Toți știm care este rolul BNR, dar mai știm și că politicile guvernamentale responsabile fac ca economia să nu fie zdruncinată. Inclusiv cursul valutar. Mai mult, prin acest mesaj, PSD intervine și vrea să influențeze politicile BNR prin cererea expresă de a folosi rezerva valutara pentru a stabiliza cursul valutar.
[author_halfreviewleft]
Politica prin omisiune ne-a adus unde suntem azi. Nu avem buget, din lispa banilor. Conjunctura finalului de an era caracterizată de inflaţie, de deficitul finanţelor publice şi de dezechilibrele externe ale României, exprimate în deficitul comercial şi cel al balanţei de plăţi, potrivit economiştilor. Toate deciziile guvernamentele din ultimul an împreună cu noile taxe aduc dezechilibre, care se propagă în economie. Așa apare neîncrederea. Este știut faptul că piața reacționează la emoție. Acest lucru a fost demonstrat cu prisosință la criza financiară din 2008. Încrederea este totul într-o piață economică.
Să vii azi și să spui că BNR e de vină, că alții sunt de vină pentru tot ce e rău, nu e un mesaj original. El a fost propagat încă de acum doi ani și deja a fost anticipat. BNR va fi vinovatul de serviciu, adversarul din acest an al politicienilor incompetenți. Iar BankingNews a spus deja acest lucru AICI.
Totul a plecat de la ordonanța lăcomiei, de la finalul lui 2018. Nu a fost prima și nici ultima oară când guvernul a luat o decizie fără să consulte piața economică. Aceasta a rămas bulversată. Apoi a urmat un șir de afirmații ale politicienilor iresponsabili care au susținut ordonanța lacomiei, au înfierat companiile și apoi au acuzat băncile și BNR de manipularea ROBOR. În fundal zărim și saltimbancii, cei care fac atmosferă mereu, dar în acest caz doar pun paie pe foc. Sunt mereu prezenți, în orice societate. Și știm că în viață nimic nu e întâmplător.
După ce a trecut bulversarea, piața s-a trezit, bugetul lipsea și PSD tăcea. Doar online mai apărea… Incertitudinile s-au accentuat. PSD a dezechilibrat economia în așa hal încât astăzi e pusă la colț. Și odată cu ea și BNR. Numai că Banca Națională e pusă și pe coji de nucă.
Dacă Banca Națională ar dori să țintuiască cursul de schimb, așa cum doreste politicul, dobânzile ar crește rapid. Dacă BNR vinde euro, ea cumpără lei. Adică ia leii din piață. Băncile rămân fără lichidități și dobânzile cresc. Țintind cursul, BNR va confisca total profitul băncilor, ceea ce înseamnă automat falimente bancare.
Și dacă scenariul este altul? Profesorul Bogdan Glăvan este de părere că politicile guvernamentale sunt intenționate. Dacă nu sunt bani, să tiparim, pare a fi scenariul PSD. „Vor să pună mâna pe tiparnița de la BNR și să mai printeze niște bani, ca să acopere deficitul bugetar” spune Glavan. Și dacă dai drumul la lei în piață? „Apare hiperinflația”, este răspunsul profesorului pentru ceea ce va urma.
Orice ar face, BNR va fi vinovata de serviciu, va fi arătată cu degetul. Partidul are nevoie de un alt inamic, a risipit deja tema cu Soros. În concluzie, alcineva trebuie să plătească pentru deciziile economice. Ce face BNR în aceste zile? Știe clar nu poate conserva și leul și dobânda în același timp, ci doar incearcă să reducă dimensiunea dezastrului.