Unu din trei români plănuiește să își cumpere o locuință în următorul an, deși 70% consideră că prețul actual al unei case este supraevaluat și 77% cred că valoarea va crește în 2022, arată un studiu Ipsos realizat pentru ING Bank în iunie 2021 .
Potrivit ING, românii care intenționează să cumpere o locuință vor să o facă împreună cu un partener (65%) și accesând un credit ipotecar (54%). 22% dintre români aleg să își cumpere o casă pentru un trai mai bun, iar 19% deoarece doresc să se mute cu partenerul de viață. Printre alte motive se enumeră și dorința de a cumpăra în loc de a închiria (14%) sau cea de a cumpăra și oferi spre închiriere o locuință (8%).
Studiul vine să completeze cifrele anuntate astăzi de ARB din care am aflat că bancile autohtone continuă să acorde credite în mod susținut pentru necesitățile populației, iar în perioada ianuarie-aprilie 2021, au fost acordate imprumuturi în valoare de 15 miliarde lei. Astfel, volumul creditelor noi acordate în patru luni este mai mare cu o treime, față de anul trecut, și reprezintă peste 11% din soldul creditului neguvernamental.
Datele BNR arată că expunerea băncilor comerciale în raport cu piața imobiliară sunt importante. În cazul pieței imobiliare rezidențiale, acestea însumează peste două treimi din portofoliul de credite acordate populației (69 la sută, respectiv 100,3 miliarde lei, decembrie 2020). Creditele acordate prin programul „Prima casă” reprezintă o parte însemnată a stocului de credite ipotecare. Rolul sistemic al creditelor „Prima casă” este pe un trend descrescător, acestea reprezentând 21% din fluxul de credite noi ipotecare acordate populației în ultimele 12 luni și, respectiv, 41 la sută din stocul total de împrumuturi ipotecare (în decembrie 2020).
La ce sunt atenți românii când cumpără un imobil?
Studiul ING relevă faptul că printre detaliile importante la care se uită românii când doresc să cumpere un imobil se află prețul (37%) și locația (35%). De asemenea, cei interesați se mai uită la mărimea apartamentului, accesul la spațiile exterioare sau anul construcției.
Peste jumătate din cumpărători utilizează economiile personale (57%) și/sau salariul (55%) pentru avans. Dorința viitorilor proprietari de a da un avans mai mare este clară, cu 85% care ar prefera să acorde un avans mai mare și să achite rate mai mici.
Timpuri noi, preferințe aproape noi
Preferințele românilor s-au modificat pe fondul pandemiei, 45% dintre români luând în calcul spațiul exterior și 44% o bună conexiune a internetului atunci când decid să achiziționeze o nouă locuință. Printre punctele mai puțin importante se enumeră existența unei piscine sau a aerului condiționat, poziționarea în apropiere de centrul localității sau chiar a locului de muncă. Pentru cei care dețin deja o locuință, dar sunt interesați să facă o schimbare, mărimea casei (38%) și spațiul exterior (35%) sunt aspectele pe care ar dori să le modifice.
De ce consideră românii că achiziția unei locuințe reprezintă o investiție
Doi din trei români consideră că deținerea unui imobil reprezintă în general o investiție bună și că este o cale optimă pentru asigurarea unei securități financiare pentru vârsta pensionării. În prezent, peste jumătate sunt mulțumiți de locuințele achiziționate, 58% declarând că dețin inclusiv un loc ce le asigură confortul necesar pentru lucrul de acasă.