Constructorii de cladiri de birouri din Romania se aliniaza la tendintele europene in privinta protectiei mediului. Incep sa construiasca tot mai multe cladiri verzi, care, pe langa facturile mai mici la intretinere, au si un impact mult mai redus asupra mediului. Criza economica ii face pe dezvoltatorii imobiliari mai atenti la costurile de intretinere a cladirilor. Ridicarea unei cladiri verzi poate fi mai costisitoare, dar pe termen lung ea are toate sansele sa se dovedeasca a fi o investitie profitabila, pentru ca facturile utilitatilor sunt mai mici.
„E bine pentru stat, este bine pentru constructori, pentru ca constructiile sunt extrem de rapide, extrem de utile si nu sunt cu mult mai scumpe decat constructiile normale, este bine pentru cetatean”, declara Magor Csibi, director WWF Romania, potrivit Digi 24
ING, singura banca cu o cladire „eco friendly”
Crystal Tower este una dintre dintre cele mai noi cladiri verzi de birouri care au fost construite in Capitala. Este singura cladire „verde” ocupata de o banca – cu asemenea facilitati. Fatada dubla de sticla a acesteia si sistemul inovator de circulatie a aerului sunt doar doua dintre elementele care duc la scaderea consumului de energie. Are un sistem BMS care regleaza accesul razelor de soare in cladire.
Ce inseamna Crystal Tower
Olandezii de la ING s-au mutat in turnul de birouri Crystal Tower la inceputul anului, situat in apropierea Pietei Victoriei. Cladirea are 14 etaje si o suprafata inchiriabila de peste 18.000 de metri patrati. Un etaj cu facilitati de fitness si spa, un altul pentru restaurant si un heliport se numara printre „accesoriile” turnului de 15 etaje in care deja s-au mutat angajatii ING.
Datorita noilor politici eco adoptate de un numar tot mai mare de companii de talie internationala, analistii imobiliari estimeaza ca vom asista in viitor la o crestere a numarului de cladiri „verzi”.
Euro Tower a fost primul proiect imbiliar ecologic din capitala, situat in zona central-nordica , la intersectia strazilor Barbu Vacarescu si Lacul Tei, avand zone verzi atat pe acoperis, cat si la parter.
In Europa Centrala, de Est si Sudica, exista in prezent 670.000 de metri patrati de cladiri de birouri care au certificate verzi. 35% din aceasta suprafata este in Praga. Urmeaza Varsovia si abia apoi vine Bucurestiul, cu 20 de mii de metri patrati