Sustinerea patrunderii companiilor romanesti pe piete noi si mai riscante – precum Africa, America de Sud, Orientul Mijlociu sau spatiul ex-sovietic – este unul dintre obiectivele strategice ale EximBank pentru perioada 2012 – 2016, banca oferind tii complexe si integrate pentru exportatori si firmele care urmaresc internationalizarea, a declarat Ionut Costea, presedintele EximBank, cu ocazia participarii la Reuniunea anuala a diplomatiei romane.
”În actualul context european si international, în actualele conditii globale de recesiune economica, consider ca este timpul ca exportatorii romani sa se îndrepte cu mai mult curaj catre economiile emergente si catre cele în curs de dezvoltare. Chiar daca aceasta presupune asumarea unor riscuri mai mari comparativ cu spatiul european. si spun acest lucru pentru ca politica EximBank de acoperire a riscurilor asociate acestor tranzactii internationale aduce un plus de valoare si de credibilitate în sustinerea oficiala a proiectelor companiilor romanesti”, a mai spus Ionut Costea.
Presedintele EximBank a punctat faptul ca banca poate oferi exportatorilor romani un set de produse cu care acestia îsi pot diminua semnificativ potentialele riscuri. EximBank asigura riscurile de neplata asociate contractelor de export pentru pietele non-UE sau în state nemembre OECD, precum si riscurile asociate investitiilor romanesti în strainatate. ”Putem fi un partener valoros pentru care cauta piete în afara spatiului european, iar faptul ca am acordat garantii de internationalizare în valoare de peste 500 de milioane de euro pentru Brazilia si Rusia vine ca o confirmare a acestui lucru”, a mai spus Ionut Costea.
Oficialul EximBank a reafirmat disponibilitatea de colaborare a institutiei pe care o conduce cu ambasadorii si cu consilierii economici din misiunile diplomatice ale Romaniei pentru identificarea de noi posibilitati de colaborare astfel încat, împreuna, cele doua parti sa poata oferi solutii complete pentru dinamizarea relatiilor internationale de cooperare economica.
EximBank este o institutie specializata al carui portofoliu de produse, axat pe cele trei directii de actiune – finantare, garantare si asigurare, permite bancii sa sustina activitatea si dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor si a companiilor ce deruleaza proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei, în special a celor ce contribuie la absorbtia de fonduri europene.