România are un fond de locuințe foarte îmbătrânit, iar circa 48% din locuințele din România au fost construite înainte de 1970, 34% între 1970 și 1989, 7% între 1990 și 1999, iar 11% după anul 2000, potrivit studiului Condițiile de locuit și evoluția creditului ipotecar în România, prezentat astăzi Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, în cadrul unei conferințe organizate de băncile pentru locuințe din România.
„Practic 82% din locuințe sunt înainte de 1990, iar fondul nou de locuințe numai de 18%, ceea ce înseamnă că în ultimii 25 de ani nu s-a construit foarte mult. Totodată, suntem în proporție de 96% proprietari, dar dacă ne uităm la media suprafețelor, aceasta este de numai 41 mp, așadar suntem proprietari pe o bojdeucă”, a spus Ionuț Dumitru.
Astfel, potrivit studiului, România are cea mai mică suprafață medie a locuințelor de 41 mp, mai puțin de jumătate față de media Uniunii Europene, de 90 mp. Ciprul, de exemplu, are o suprafață medie a locuințelor de 150 mp, Germania de 90 mp, Slovenia de 80 mp, iar Estonia de 60 mp.
Românii nu sunt foarte satisfăcuți de mediul în care locuiesc, în special familiile cu copii se plâng de calitatea locuințelor. Locuințele sunt supraaglomerate. Suntem al circa 1 cameră pe persoană, cel mai mic nivel din Europa, media europeană fiind de 1,7.
Potrivit aceluiași studiu, procesul de înlocuire a fondului de locuințe cu unele care au un confort și specificații tehnice superioare este lent.
În România, doar 54,8% din locuințe se află în mediul urban, față de o medie europeană de 71,1%. În Letonia, peste 60% din locuințe se află în mediul urban, în Portugalia procentul depășește 79%, iar în Marea Britanie este de peste 80%. În Olanda, circa 90% din locuințe se află în mediul urban, cel mai ridicat procent regăsindu-se în Malta, unde aproape toate locuințele sunt în mediul urban. Există însă și țări din UE unde procentul locuințelor din mediul urban este mai mic decât în România, de exemplu Lituania – sub 50% și Ungaria – circa 50%.
România are cel mai mare fond de locuințe deținute de proprietar din Uniunea Europeană, cu o pondere de 96% din total față de o medie europeană de 69,5%. Spre comparație, în Slovenia și Luxemburg această rată este de circa 70%, iar în Germania de circa 50%.