Anunțurile din magazinele şi restaurantele din Suedia ce semnalizează că nu sunt acceptate plăţile în numerar au devenit o imagine obişnuită, pe măsură ce tranzacţiile se mută în mediul online, plățile se fac tot mai des de pe telefonul mobil, iar autorităţile sunt îngrijorate de ritmul rapid în care are loc acest transfer, relatează Bloomberg.
Suedia este ţara cu cel mai scăzut volum al tranzacţiilor în numerar din lume: 1%, arată datele anului 2017.
Majoritatea sucursalelor bancare din ţară au renunţat să mai lucreze cu numerar. Multe magazine, muzee şi restaurante acceptă în prezent doar plăţi cu cardul sau prin dispozitive mobile. Există însă şi un dezavantaj, faptul că mulţi oameni, în special vârstnici, nu au acces la tehnologia digitală.
Swish este o aplicaţie pentru smartphone, este „inovația” populară în Suedia, fiind utilizată de aproximativ 6 milioane de locuitori pentru plăţile cumpărăturilor. Mai exact, peste jumătate din populaţia ţării o foloseşte – Suedia numără 10 milioane de locuitori.
Aplicaţia este susținută de toate băncile importante şi permite clienților să trimită bani în siguranță, folosind doar numărul de mobil.
Cel mai recent studiu denumit „Suedia Plăteşte”, arată că plata cu cardul „este la putere”. Swish este serviciul de plată pe care majoritatea (82%) îl utilizează. A doua aplicaţie cel mai des folosită este Klarna, cu 73% utilizatori. Menționate mai sunt Samsung Pay și Apple Pay.
Stefan Ingves, Guvernatorul băncii centrale, a spus că Suedia ar trebui să ia în considerare obligarea băncilor de a oferi numerar clienţilor.
Autorităţile efectuează o analiză extinsă a legislaţiei bancare şi acordă o atenţie specială tendinţei de scădere a plăţilor în numerar, iar un raport interimar este aşteptat cel mai devreme în această vară.”Dacă această tendinţă de dispariţie a numerarului are loc prea rapid, va fi dificil să menţinem infrastructura de operare a numerarului”, a declarat Mats Dillen, şeful comisiei parlamentare de evaluare a acestei probleme. Acesta a refuzat să ofere detalii referitoare la tipul de propuneri care ar putea fi incluse în raport.
”Am putea intra pe o spirală negativă, care poate pune în pericol infrastructura pentru numerar. Analizăm cu atenţie acest tip de probleme”, a spus Dillen, citat de Bloomberg.
Cercetarea „Suedia Plăteşte” publicată în luna ianuarie de Insight Intelligence, arată că doar 25% dintre suedezi au efectuat plăţi în numerar cel puţin o dată pe săptămână, în scădere cu 63% faţă de acum patru ani. 36% dintre persoanele intervievate nu folosesc niciodată numerar, sau fac astfel de plăţi doar o dată sau de două ori pe an.
Banca centrală analizează dacă este nevoie de o formă oficială de monedă virtuală, o e-coroană. Propunerea finală nu este aşteptată înainte de sfârşitul anului viitor, dar ideea este că e-coroana ar funcţia ca o completare pentru numerar, nu ca un înlocuitor complet.
De ce dispare cash-ul în Suedia?
Acest lucru se datorează parțial infrastructurii, afirma analiştii economici. Suedia se numără printre cele mai conectate țări din UE, datorită unor circumstanţe simple: o tară mică cu o populație relativ mică, sunt cadre ideale pentru testarea inovațiilor.
Cel mai important aspect: Suedia se situează la cel mai scăzut nivel al corupţiei. Jurnaliştii vorbesc despre „acest moment istoric”. Suedezii sunt pentru transparenţa plăţilor şi astfel renunţă la banii fizici, în favoarea conturilor bancare şi implicit a transferurilor bancare şi a plăţilor cu cardul.
Un alt atu important pentru „abandonul” cash-ului: încrederea în bănci.
„Suedezii au încredere în instituții, avem încredere în bănci. Oamenii nu se tem de probleme gen „Big Brother ” sau de fraude legate de plăţile electronice”, ne explică profesorul Niklas Arvidsson, de la Royal Institute of Technology din Stockholm.
Şi nu în ultimul rând, o decizie Riksbank ce avea ca scop un nou tip de bancnote a dus, paradoxal, la o schmbare de viziune a locuitorilor. În 2010, Banca Centrala din Suedia, Riksbank, a implementat noile bancnote dar reacția suedezilor a fost opusul aşteptărilor Bancii Centrale. De atunci, suedezii renunţă treptat dar sigur la cash.
La toate aceste circumstanţe se pot puncta și cele legate de comoditate şi siguranţă. Mai toţi comercianții consideră că este mult mai ușor şi mai sigur să accepți aceste noi forme de plată precum plata cu telefonul mobil.