Analiştii Raiffeisen Bank estimează că, la jumătatea anului viitor ROBOR va fi de peste 2%, la o inflaţie de 4%, a declarat vineri, 6 octombrie, Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen. Acesta spune că BNR va trebui să menţină ROBOR stabil şi să permită volatilitatea cursului.
“ROBOR a fost întotdeauna foarte volatil fiindcă BNR a preferat să aibă un curs mai stabil din cauza gradul de îndatorare mare al populaţiei, în special în valută. Creşterea ROBOR a avut la bază factori fundamentali şi structurali. Printre cei fundamentali se numără inflaţia, care a fost negativă pe fondul reducetii TVA. Perioada anormaă a fost când ROBOR a fost sub 1%. Inflaţia va creşte destul de repede. La sfârşitul anului estimăm că va atinge 2,4%, iar la jumatatea lui 2018 peste 4%. Tendinţa era foarte clară de creştere a ROBOR”, a declarat, Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, citat de Mediafax.
Acesta a explicat că, printre factorii conjuncturali se numără plăţile dividendelor companiilor de stat (anul acesta 5 miliarde de lei), cumulat şi cu faptul că Ministerul Finanţelor a avut maturitate la obligaţiuni pe timp foarte scurt. Astfel s-a ajuns la lipsă de lichiditate.
“Există presiuni pe curs fiincă deficitul de cont curent creşte foarte repede şi merge către 4%. Problema este finanţarea acestui deficit – investiţiile străine directe au scăzut, plus intrările de fonduri UE, care şi ele scad. În opinia mea, în momentul de faţă BNR este într-o dilemă: curs stabil sau dobânzi stabile? Echilibrul cred că va fi dobânzi stabile şi curs volatil”, a adăugat Ionut Dumitru, într-o întalnire cu presa economică.
Potrivit lui Mircea Busuioceanu, vicepreşedinte risc Raiffeisen Bank, la nivelul băncii s-a decis, de mai bine de un an, ca Raiffeisen Bank să informeze clienţii şi să le arate scenarii de creştere a ROBOR şi scadenţarul cu ratele potenţiale la credite în condiţii mai aspre decât o cer reglementările.
Conform reglementărilor, băncile trebuie să prezinte clienţilor un stres-test de dobândă pentru o creştere cu 0,6% a ROBOR (60 de puncte de bază), iar Raiffeisen prezintă clienţilor scenarii cu o creştere a ROBOR de 3% (300 de puncte de bază), ca să conştientizeze mai bine riscul de dobândă
“Noi am informat clienţii despre deteriorarea ROBOR chiar mai mult, respectiv de 3%. Însă, şocul majorării ROBOR a fost absorbit de creşterea salarială. Şi, cred că salariile în sectorul privat vor continua să crească în condiţiile deficitului de muncă. În ceea ce-i priveşte pe bugetari, depinde de guvern. Creşterea medie în România este de 15%”, a arătat Mircea Busuioceanu, vicepreşedinte divizia risc, Raiffeisen Bank.
Pe întregul sistem bancar 60% din totalul împrumuturilor sunt credite în lei şi 40% în valută.
Sursa- Medifax.ro