[dropcap]P[/dropcap]rincipalele mesaje transmise public de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, dupa ce BNR a decis reducerea rezervelor minime obligatorii si scaderea dobanzii de politica monetara, s-au referit la cursul de schimb leu/euro, la nivelul dobanzilor promovate de bancile comerciale pentru depozite si credite si la relansarea creditarii.
Depozitele pe termen mai lung au dobanzi atractive fata de ce se intampla in lume
Bancile au redus dobanzile la depozite in special pentru termene scurte, dar ratele pentru economiile pe termen mai lung au ramas atractive fata de ce se intampla in acest moment pe piata mondiala, unde se platesc dobanzi de 0,5% pe an, a declarat seful Bancii Centrale.
„Avem o anumita grija si semnalele noastre au fost ca bancile sa nu se repeada sa reduca rapid ratele de dobanda la economisirile in lei. Nu pot sa spun ca ne-au ascultat. A fost un mesaj mai degraba. Le-am spus sa-si pastreze surse cat mai stabile, in conditiile in care am anuntat ca stimulam creditarea in moneda nationala”, a explicat Isarescu la conferinta de prezentare a deciziilor de politica monetara.
El a completat insa ca bancile s-au grabit sa reduca dobanzile in special la depozitele mai scurte, iar la termene mai lungi au mentinut dobanzi atractive.
„Cand spun atractive ma refer prin comparatie cu ce se intampla in lume (…) Aceasta este lumea in care traim, lume de represiune financiara masiva”, a explicat seful bancii centrale.
Dobanzile la credite au scazut cu cateva procente bune
Isarescu a mai aratat ca bancile fac „categoric” eforturi si spera ca iesirile sale publice nu sunt interpretate drept nemultumire.
„Daca ne uitam la nivelul din prezent la ratele dobanzilor la creditele acordate comparativ cu luna mai sunt cateva procente bune. O fi fost si nemultumiri (…) Adunand toate tendintele, cred ca bancile vor gasi calea cea dreapta, sa se apropie mai mult de clienti, sa si cultive, sa extinda gama de instrumente de creditare si sa-si plateasca datoriile”, a mai spus guvernatorul BNR.
Leul ar trebui sa se deprecieze dupa aceste masuri, dar ma tem ca nu o sa se intample
Moneda nationala ar trebui sa se deprecieze dupa reducerea dobanzii si a rezervelor minime obligatorii la lei, a afirmat, totodata, Mugur Isarescu, precizand, insa, ca se teme ca un astfel de scenariu s-ar putea sa nu aiba loc, desi deprecierea din ultima perioada a fost de numai 1%.
„In mod normal ar trebui sa se duca (rezervele minime obligatorii in lei eliberate -n.r.) spre deprecierea monedei, dar eu ma tem ca nu o sa se intample. si utilizarea excesiva a cuvantului depreciere, trebuie interpretata putin. De la 4,45 lei/euro, nivelul cu care se obisnuise publicul, ca dorit, preferat la televizor, la 4,5 este in jur de 1%. Pai si pana in timpul etalonului aurului o astfel de miscare era normala (…) Nu mai avem acest sistem si este normal ca volatilitatiile sa fie mult mai mari”, a mai spus Mugur Isarescu.