Stabilirea unor tinte ambitioase pentru adoptarea euro a influentat, in oarecare masura, creditul in valuta, insa imprumuturile in franci elvetieni ar fi creat probleme si daca Romania adopta euro, avand in vedere ca francul a avut un comportament „naravas” si fata de euro, nu doar fata de leu, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
„Mi se pare ca a pune problema creditelor neperformante, mai ales in franci elvetieni, pe seama tintei euro, mi se pare o usoara exagerare. Dar exista un sambure de adevar! S-a creat speranta ca destul de repede se intra acolo, dispare riscul valutar… Asa se discuta, si nu doar in Romania, peste tot in lume. (…) Dar exagerarea mi se pare legata de faptul ca francul elvetian a fost buclucas, atat de zvapaiat, insa nu s-a comportat asa numai fata de leu. El a avut un comportament naravas fata de euro, si atunci, ca intram, ca nu intram in zona euro, tot o pateam. Si acolo chiar mai rau, pentru ca aveam si restrictii fiind in zona euro”, a explicat Isarescu.
Isarescu a afirmat ca in Romania creditarea in franci elvetieni a fost limitata, doar sase banci au oferit astfel de imprumuturi, si destul de tarziu, probabil si din cauza faptului ca banca centrala a impus restrictii de genul rezervelor minime obligatorii de 40% la resursele atrase in valuta.
„Cu alte cuvinte, explozia creditului in valuta a fost legata si de stabilirea unor tinte care atunci nu pareau deloc ambitioase. Insa, motorul creditului in valuta a fost legat de faptul ca dobanzile in Romania erau mai mari, am privatizat marile banci cu banci straine. Ele au venit cu toate lucrurile bune: management, capital, buna administrarea, credibilitate, dar au venit si cu acest produs, creditul in valuta, despre care putini au crezut in 2006 — 2007 ca ar putea fi nociv”, a mai spus guvernatorul BNR.
El a precizat ca, in ciuda masurilor luate de BNR, creditul in valuta nu a putut fi oprit, deoarece „aspiratia de a fi european s-a dezvoltat si dincolo de obiectivul de a intra in zona euro. S-a spus: am intrat in UE, hai sa traim ca europenii, ceea ce s-a probat a fi o iluzie in buna masura”.
Clientii nemultumiti de politica BNR, au initiat un protest impotriva BNR care se va desfasura in fata cladirii BNR, in aceasta seara, de la ora 18.30.
Intrebat daca are de gand sa le raspunda protestatarilor, Mugur Isarescu a replicat:
„Daca au cereri in clar, vom incerca sa dialogam cu dansii intr-o maniera cat mai civilizata, noi facand efortul sa nu fim extrem de tehnici, adica sa coboram pana acolo unde se poate, fara a vulgariza explicatiile, discutiile si limitele pe care le are BNR. Atunci cand am avut conferinta de presa pe tema creditelor in valuta in general si a celor in franci in particular, deviza noastra a fost sa informam corect dam informatie de buna calitate in mod echilibrat. Asa vom proceda si de aceasta data”, a spus luni guvernatorul BNR Mugur Isarescu.