Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Jérôme Yann Brun, BRD: ”Costul creditului include în mod indirect elemente cum ar fi nivelul inflației, incertitudinea economică, nesiguranța cadrului legal sau riscul de țară”
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Interviuri > Jérôme Yann Brun, BRD: ”Costul creditului include în mod indirect elemente cum ar fi nivelul inflației, incertitudinea economică, nesiguranța cadrului legal sau riscul de țară”
InterviuriTop news

Jérôme Yann Brun, BRD: ”Costul creditului include în mod indirect elemente cum ar fi nivelul inflației, incertitudinea economică, nesiguranța cadrului legal sau riscul de țară”

Cornel Dinu
Last updated: 15/05/2019 8:06
Cornel Dinu 6 ani ago
Share
SHARE

Jérôme Yann Brun, Director General Adjunct Riscuri în cadrul BRD – Groupe Société Générale, subliniază, în cadrul unui interviu acordat celei mai recente ediții a Revistei BankingNews, că nivelul inflației, incertitudinea economică, nesiguranța cadrului legal, riscul de țară, observarea pierderilor importante din trecut și lipsa unei viziuni economice optimiste pe termen mediu constituie elemente care sunt incluse în mod indirect în formula de stabilire a costului creditelor acordate de bănci.
În opinia sa, nivelul costului creditului ar trebui apreciat în funcție de profitabilitatea băncilor pe termen lung. ”Costul riscului băncilor în Polonia, Slovacia sau Cehia a fost de departe mai mic decât cel din România după criza din 2008. Inflația din aceste țări este și ea mai mică decât cea din România, iar ratingurile lor externe sunt mai bune”, precizează Jérôme Yann Brun, explicând astfel de ce există percepția că împrumuturile din România sunt mai scumpe decât în alte țări europene.

Ce riscuri contribuie la alcătuirea costurilor de finanțare în România, cum au evoluat aceste riscuri în ultimii ani și care sunt diferențele față de țările dezvoltate?
Costul de finanțare pentru clienții din România include mai mulți factori. Primul este rata dobânzii de bază, adesea Robor la 3 sau 6 luni pentru creditele în lei, sau Euribor la 3 sau 6 luni în cazul împrumuturilor în euro. Această componentă este un element de piață care este mai mult sau mai puțin apropiat de dobânda de politică monetară a băncii centrale, și care cuprinde ea însăși o dependență de riscul de inflație. Restul acoperă riscul de pierdere și costurile de funcționare ale băncii, precum și costul fondurilor proprii. Riscul de neplată este judecat în raport cu riscul de țară și cu modelele de risc de credit construite pe serii de date bancare observate pe perioade cât mai lungi posibile. Ajustări pot avea loc dacă mediul economic arată semnele unei stabilități durabile. Nivelul pierderii potențiale include și capacitatea de recuperare, ea însăși dependentă de stabilitatea mediului juridic. O bancă, la fel ca orice companie perenă, trebuie să fie profitabilă pe termen lung. Atunci când ne uităm la sistemul bancar românesc din ultimii 10 până la 15 ani, vedem că nu este deosebit de rentabil în comparație cu alte țări din Europa Centrală. Media ROA (return on assets) a sectorului bancar din România în ultimii zece ani este de aproximativ 0,4%, în comparație cu 0,9% în Slovacia, 1% în Bulgaria și Polonia sau 1,2% în Republica Cehă. Particularitatea României este că profitul și pierderea au loc la amplitudini mai importante decât în cele mai multe dintre țările Europei Centrale. Criza post 2008 a costat mai mult în România decât în alte părți. Pe scurt, costul finanțării include în mod indirect nivelul inflației, incertitudinea economică, nesiguranța cadrului legal, riscul de țară, observarea pierderilor importante din trecut și lipsa unei viziuni economice optimiste pe termen mediu.

Se vorbește tot mai des despre ideea că împrumuturile din România sunt mai scumpe decât în alte țări europene. Cât adevăr există în această percepție și cum se manifestă corelația dintre riscuri și costuri?
Nivelul costului creditului ar trebui apreciat în funcție de profitabilitatea băncilor pe termen lung. Costul riscului băncilor în Polonia, Slovacia sau Cehia a fost de departe mai mic decât cel din România după criza din 2008. Inflația din aceste țări este și ea mai mică decât cea din România, iar ratingurile lor externe sunt mai bune. Nivelul competiției este intens în România, nivelul marjei nu este deci rezultatul unei disfuncții de tip oligopol, ci al unei adevărate bătălii pentru cotă de piață.

Cum se va derula anul 2019 din punctul de vedere al riscurilor și cum va evolua creditarea, la nivel de bancă și la nivel de piață, luând în calcul toate noile reglementări care vizează industria bancară?
Problema măsurilor care vizează în mod negativ sectorul bancar este saltul în necunoscut. Nesiguranța și lipsa de încredere a actorilor economici pot fi sursa consecințelor negative asupra economiei. Astăzi, România are un potențial de creștere important, cu un nivel de îndatorare rezonabil și un șomaj scăzut. Acești factori ar trebui să poată atenua efectele unei crize potențiale. Cu toate acestea, România ar trebui să-și poată realiza potențialul de creștere mai rapid cu ajutorul unui mediu macro stabil, precum și cu cel al investițiilor în infrastructuri-cheie.

S-au schimbat clienții băncilor din România în raport cu riscurile unui credit, cât de mult conștientizează importanța acestora și ce rol joacă educația financiară în această privință?
Educația financiară este un factor important de stabilitate. Înțelegerea produselor noastre este în interesul comun al clienților și al băncii. Un alt factor-cheie de stabilizare este Banca Națională a României, care a implementat plase de siguranță pentru a evita situații în care băncile se expun prea mult față de clientela de persoane fizice. Acest rol al Băncii Centrale este crucial, în condițiile în care mulți clienți își aleg banca în funcție de nivelul maxim la care se pot îndatora. O politică de risc sănătoasă într-o piață prea agresivă poate lua mai mult de zece ani pentru a-și arăta roadele pentru ”elevii” buni, și ar putea să nu fie sustenabilă, din cauza pierderii unor clienți; din acest motiv plasele de siguranță reglementate sunt atât de importante. Creditele pentru companii nu au pentru moment acest tip de plasă de siguranță, dar vedem că anumite bănci centrale merg în această direcție (limite de expunere reduse pe marile companii, măsură încurajată recent de BCE).

Care este opinia dumneavoastră cu privire la discuțiile tot mai acerbe referitoare la ideea că ne paște o nouă criză financiară, ce riscuri pot comprima distanța până la o eventuală recesiune și ce trebuie întreprins pentru a minimiza efectele?
Rețeta este simplă pe hârtie, dar greu de materializat. Un mediu economic și juridic stabil, dezvoltarea infrastructurilor-cheie (autostrăzi…). Existența reglementărilor este importantă, însă acestea trebuie să răspundă unor nevoi. O abordare punitivă sau stigmatizantă are puține șanse de a ajuta întreaga societate pe termen lung, pentru că nu ia decât rar în considerare toate aspectele subiectului și este adesea deresponsabilizantă. Un sistem bancar peren nu trebuie nici să copleșească împrumutătorii, nici să-i deresponsabilizeze, cu riscul de a se regăsi cu pierderi importante în situații de criză și cu consecințe negative asupra costului creditului, din care nu câștigă nimeni.

You Might Also Like

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

Garanti BBVA continuă integrarea digitalului: servicii la îndemână, sigure și adaptate stilului de viață modern. Șerban Negrescu: ”În următorii doi ani, bankingul va deveni mai puțin vizibil ca activitate distinctă și mult mai incluziv”

Sunt românii cu credite mai pregătiți pentru o eventuală criză financiară decât în trecut? Ce spun Anca Bidian (Kiwi Finance) și Dragoș Nichifor (Bayer Credit) în podcastul CSALB. Principala recomandare: ”Consumatorii ar trebui să își facă o autoevaluare a vulnerabilității financiare în cazul în care ne-am confrunta cu o criză financiară și imobiliară”

De Ziua Internațională a Muncii, sărbătorim munca bine făcută: Banca Transilvania, BCR și BRD sunt cele mai valoroase branduri bancare din România. Cum rămân băncile relevante în 2025? 4 decizii care fac diferența

Cum a performat BRD la început de an? Maria Rousseva: „Producția de credite acordate persoanelor fizice a atins 3,3 miliarde lei, mai mare cu 41% față de T1 2024”. Profitul băncii crește cu 7%

TAGGED: BRD, credit risk, cost credit, riscuri credit, risc credit, Jérôme Yann Brun, Jerome Brun
Cornel Dinu 15/05/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article ING Bank la final de mandat pentru Michal Szczurek: banca și-a crescut veniturile și cota de piață, iar în 2019 implementează un nou concept de sucursală
Next Article Raiffeisen Bank a realizat un profit de 178 milioane lei. Steven van Groningen: Am continuat sa crestem echilibrat, daca ne gandim la finantarile pe care le-am acordat companiilor sau populatiei

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

3 zile ago

Garanti BBVA continuă integrarea digitalului: servicii la îndemână, sigure și adaptate stilului de viață modern. Șerban Negrescu: ”În următorii doi ani, bankingul va deveni mai puțin vizibil ca activitate distinctă și mult mai incluziv”

o săptămână ago

Sunt românii cu credite mai pregătiți pentru o eventuală criză financiară decât în trecut? Ce spun Anca Bidian (Kiwi Finance) și Dragoș Nichifor (Bayer Credit) în podcastul CSALB. Principala recomandare: ”Consumatorii ar trebui să își facă o autoevaluare a vulnerabilității financiare în cazul în care ne-am confrunta cu o criză financiară și imobiliară”

2 săptămâni ago

De Ziua Internațională a Muncii, sărbătorim munca bine făcută: Banca Transilvania, BCR și BRD sunt cele mai valoroase branduri bancare din România. Cum rămân băncile relevante în 2025? 4 decizii care fac diferența

2 săptămâni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?