Desi s-au angajat in fata FMI ca nu vor adopta Legea Falimentului Personal, atunci cand sunt intrebati despre ea, oficialii Romaniei muta discutia catre… „o ampla analiza”. Autoritatile ar putea aplica legea falimentului personal dupa o analiza a efectelor pe care le-ar produce asupra sistemului bancar si a persoanelor fizice, a impactului cost-beneficiu, stabilindu-se ulterior daca merita sa fie introdusa, a declarat Cristian Socol, consilier economic al premierului. „Legea falimentului personal se va aplica dupa ce se va face analiza efectelor pe care aceasta le creeaza in societate asupra sistemului bancar, asupra persoanelor fizice si asa mai departe. Cand se va face analiza de impact cost-beneficiu se va stabili foarte clar daca merita sa fie introdusa sau nu se va aplica”, a afirmat marti Socol la un seminar pe tema garantarii creditelor, intrebat ce se intampla cu legea falimentului personal si cand se va aplica.
El a aratat ca analiza va fi efectuata ca in cazul legii insolventei autoritatilor locale, cu punerea in balanta a costurilor, beneficiilor, in urma careia s-a observat ca reprezinta o modalitate de reducere a arieratelor la nivel local.
„Legea falimentului personal este in analiza”, a mentionat Socol.
Insa, autoritatile s-au angajat in fata FMI si CE sa nu adopte legea insolventei personale, legea colectarii datoriilor sau modificare OUG 50/2010 si lasa de inteles ca vor amana introducerea proceslor colective privind clauzele colective, potrivit textului scrisorii de intentie transmise FMI.