Parlamentul pregateste deblocarea a doua initiative legislative foarte importante: legea falimentului persoanelor fizice si legea colectarii debitelor. Camera deputatilor va dezbate proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice in luna februarie. Acesta a avut o scurta aparitie pe ordinea de zi a plenului Camerei deputatilor in saptamana trecuta, insa a fost retrimis in comisie pentru ca nu avea raport.
Proiectul de lege ar urma sa sufere unele modificari, sustine deptutatul Daniel Fenechiu, membru al Comisiei juridice din partea PPDD, si pentru asta ar exista consensul tuturor partidelor. Acesta a transmis ca a avut loc o discutie de principiu in seara in care Comisia juridica opera modificarile la Codul penal.
Lege si pentru recuperatorii de credite
Un alt proiect de lege pentru care exista interes in Camera in momentul de fata este cel al colectarii debitelor, „care are ca scop legiferarea activitatii de colectare a debitelor de catre agentii specializate (firmele de recuperare creante) sau de catre departamente interne specializate ale creditorilor in scopul colectarii amiabile a debitelor de la debitorii persoane fizice sau juridice, precum si instituirea unor proceduri de control care sa asigure protectia debitorilor persoane fizice”, asa cum se arata in art. 2 al proiectului.
Pe lânga reglementarea pasilor prin care creantele ajung de la creditori la firmele de recuperare, legea mai prevede si ca detinatorii creantelor nu pot exercita presiuni de niciun fel care sa lezeze debitorul. Astfel, pe lânga faptul ca nu au voie sa recurga la amenintari si jigniri, creditorii nu au voie nici sa sune insistent debitorii, iar activitatea acestora va fi supravegheata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
Proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice a fost scris de avocatul Gheorghe Piperea si preia elemente din modul in care insolventa persoanelor fizice este reglementata in dreptul anglo-saxon. Astfel, debitorii supraindatorati ar trebui sa treaca printr-un proces relatativ rapid prin care sa fie acoperite creantele creditorilor, dar si prin care acestia sa poata fi reintrodusi in viata economica si sociala. Proiectul de lege descrie trei etape in care se poate gasi debitorul insolvent: o perioada de observatie de 90 de zile, una de reorganizare judiciara si falimentul personal.