Libra Internet Bank a realizat în 2016 un profit net de 32 milioane de lei, față de 24 de milioane de lei profit net în anul anterior, a spus astăzi Emil Bituleanu, CEO-ul băncii.
Banca a înregistrat anul trecut o creștere cu 40% a activelor, până la 3 miliarde de lei, atingând o cotă de piață de 0,85%. Ținta de cotă de piață pentru 2017 este de 1% , a mai spus Bituleanu.
Libra Internet Bank s-a concentrat în special pe creditarea companiilor, așa încât nu a fost afectată de promovarea legii dării în plată, în 2016. „Nu avem o secțiune de creditare pentru persoane fizice, vrem să o lansăm în curând, toate sucursalele noastre se ocupă de creditarea companiilor”, a mai spus Bituleanu. Banca s-a concentrat cu predilecție pe finanțarea IMM-urilor cu cifra de afaceri de circa 8 milioane de lei.
Aproximativ 30% din portofoliul de credite este axat pe zona de real estate, rata de neperformante pe acest segment fiind extrem de redusă, a mai spus directorul băncii.
Pe de altă parte, cel mai riscant segment de creditare s-a dovedit a fi cel agricol, rata de neperformante pentru creditele acordate fermierilor fiind de circa 5%, împrumuturile nerambursate provenind în special din zona creditelor fără garanții acordate în agricultură.
Credite pentru industria creativă
Libra Internet Bank a semnat astăzi un acord de garantare cu Fondul European de Investiții pentru finanțarea IMM-urilor din sectorul industriilor culturale și creative, care va permite acordarea de credite în valoare de 45 de milioane de lei.
„Este al treilea acord de acest tip pe care îl semnăm în regiune și primul din Europa. Cred că este bine că s-a semnat acest acord în țara lui Eugen Ionescu, Constantin Brâncuși, Nicolae Tonitza. Am dezvoltat acest sistem de garanții în colaborare cu Comisia Europeană pentru a oferi artiștilor suport și finanțare”, a spus Gunnar Mai, Head of Division, EU Guarantee Facilities.
Linia de credit pusă la dispoziție de Libra Internet Bank în colaborare cu FEI ar putea finanța circa 200 de proiecte ale unor IMM-uri din zona creativă, consideră Mai.
În context, Emil Bituleanu a spus că în România există potențial creativ, în acest sector lucrând circa 5% din totalul angajaților din economie, circa 33.000 de companii cu o cifră de afaceri de aproximativ 30 de miliarde de lei, așadar aproape 5% din Produsul Intern Brut.
„Suntem la al cincilea parteneriat semnat cu FEI, iar acesta presupune că IMM-urile din industria creativă vor putea accesa credite fără a mobiliza garanții. Valoarea unui credit fără garanții poate urca până la 2 milioane de lei, banca având posibilitatea de a acorda însă împrumuturi până la maximum 2 milioane de euro, prin această linie de credit. Cei care doresc însă garanții de peste 2 milioane de lei trebuie să prezinte garanții”, a mai spus Bituleanu.
Creditele sunt garantate în proporție de 70% de FEI, restul de 30% fiind riscul asumat de Libra. Potrivit lui Gunnar Mai, FEI este dispus să accepte o rată de neperformante de maximum 25% din volumul total de garanții.
Se pot finanța proiecte ce provin din zonele: arhitectură, cinematografie, creație artistică, muzee, design, editare de cărți, agenții de știri, biblioteci. Dobânda unui credit va fi de circa 5-7%, finanțările fiind adresate inclusiv start-up-urilor.