Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate joi de guvernatorul BNR când a prezentat Raportul asupra Inflației.
Mugur Isărescu recunoaște că s-a discutat un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară, dar spune că este nevoie de două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos, după creşterea din ianuarie.
Cu alte cuvinte, guvernatorul vorbește despre o fereastră de oportunitate pentru relaxarea monetară într-un mod prudent ce poate avea loc în cazul în care datele confirmă anticipațiile privind procesul de dezinflație.
Bineînţeles că am discutat şi o traiectorie
„Mai fac un comentariu aici, pentru că înţeleg că preocupă opinia publică. Cu două prognoze de inflaţie aproape similare, din punctul nostru de vedere, deci clar în jos, şi cu obiectivul de a ne atinge ţinta (de inflaţie – n. r.) bineînţeles că am discutat şi o traiectorie sau, să nu zic prognoză, un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară. Dar, atenţie, avem acest comportament în sus din luna ianuarie. Ne trebuie cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos. Şi să nu uităm că am adoptat această politică de a lăsa lichiditatea să fie absorbită zilnic la rata de depozit la 6%, nu la 7%. Deci, practic, pentru mai mult de un an, de acolo începem să calculăm. Şi dobânzile în piaţă, IRCC-ul de mai multă vreme, dar acum şi ROBOR-ul, se situează la în jur de 6%”, a spus Mugur Isărescu.
Întrebat dacă ia în considerare un nou mandat la BNR, guvernatorul declară că se rușinează atunci cand este pus să vorbească despre dorințele personale. Mugur Isărescu spune că parlamentul hotărăşte cine va fi viitorul guvernator al Băncii Naţionale a României, potrivit Agerpres.ro.
Până când nu ne cheamă Parlamentul, nu ne apucăm să comentăm
„Noi nu putem să luăm nicio decizie. Parlamentul hotărăşte, partidele politice, aşa cum spune legea. Noi trebuie să ne facem aici datoria până în ultimul moment şi să dăm consiliului următor o situaţie stăpânită….Nu, nu poate într-adevăr (să fie forţat – n. r.) şi nu poate să forţeze pe nimeni într-adevăr, dar aşa cum s-a întâmplat până acum au loc discuţii responsabile şi serioase între cei care sunt propuşi, cei care sunt şi aşa mai departe. Dar am vrut să vă spun că nu depinde de noi. Până când nu ne cheamă Parlamentul, nu ne apucăm să comentăm. Ne ţinem de treabă”, a spus Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.
Jurnaliştii au vrut, totuşi, să ştie dacă el îşi doreşte încă un mandat de guvernator.
Nu pot să vă spun dorinţele mele personale, că mă ruşinez. Din când în când trebuie să mă uit la buletin
„Nu pot să vă spun dorinţele mele personale, că mă ruşinez. Adică…din când în când trebuie să mă uit la buletin. Deci, a apărut clar această problemă, nu ? Nu, tânăr nu mai sunt. Am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci”, a răspuns Isărescu.
INS a anunțat că rata anuală a inflaţiei a urcat în luna ianuarie 2024 la 7,41%, de la 6,61% în decembrie.
Rata anuală a inflaţiei se va menţine pe o traiectorie generală de scădere
„Ce arată prognoza? Că rata anuală a inflaţiei se va menţine pe o traiectorie generală de scădere, cu această întrerupere temporară în ianuarie anul curent, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor şi o să mai explicăm de ce acest lucru. Avem, se observă, datele sunt trimestriale şi în consecinţă creşterea inflaţiei de la începutul anului 2024 nu este atât de pronunţată, pentru că se referă şi la februarie şi martie şi deci creşterea din ianuarie va fi diminuată, categoric. Dar apoi traiectoria este categoric în jos, nu diferă foarte mult, pe datele noastre sunt 1 – 2 puncte procentuale faţă de traiectoria anterioară. Ea a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024 şi revenirea în intervalul ţintei, la limita superioară, este prognozată pentru 2025”, a precizat Mugur Isărescu.
Conform prezentării, traiectoria prognozată a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024, în contextul evoluţiilor mai favorabile ale indicatorului din perioada recentă, în special pe segmentul alimentar. Ulterior, pe parcursul anului viitor, traiectoria variabilei se plasează la niveluri uşor peste cele proiectate în Raportul din noiembrie, pe fondul unui gap PIB, care se menţine la valori pozitive şi, într-o mai mică măsură, al unei revizuiri ascendente a anticipaţiilor privind inflaţia.
Se previzionează menţinerea acesteia la niveluri superioare atât intervalului ţintei, cât şi indicatorului headline până la orizontul prognozei.