Explozia de nemultumiri din anii de criza, au ascos la iveala „murdariile” companiilor de asigurari care nu si-au despagubit in timp util si corect clientii. Autoritatea de Supraveghere Financiara vrea sa le oblige sa nu mai vanda polite in pierdere. Companiile de asigurari vand polite RCA in pierdere cu 30 la suta, spun autoritatile. Asa ca nu mai au bani sa repare masinile. Ca sa rezolve problema, ASF schimba regulile pietei de la 1 ianuarie.
Schimbarile din politele RCA ce vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2015
ASF ii obliga de asiguratori sa faca majorari de preturi anuntate din timp, doar o singura data pe an. Autoritatea de Supraveghere Financiara interzice companiilor de asigurare sa modifice tarifele de prima pentru asigurarile de raspundere civila auto – RCA mai devreme de 12 luni de la ultima schimbare notificata, precum si acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare, a anunțat, joi, Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedintele ASF, citat de Agerpres.
”Asiguratorii RCA si intermediarii în asigurari nu pot oferta, promova si comercializa asigurari RCA la alte prime de asigurare decat cele rezultate din aplicarea tarifelor de prima notificate ASF si asiguratorii au obligatia de a practica aceeasi prima de asigurare indiferent de canalul de distributie utilizat”, a declarat Constantinescu.
Soferul care isi distruge masina va fi despagubit la valoarea de piata, care va fi stabilita in functie de anumite cataloage si site-uri de profil. Service-urile sustin ca soferul ghinionist va pierde bani. „Se va raporta la cel mai scazut pret al acelei masini de pe piata, fara a tine cont de dotarile masinii, de gradul de uzura. Va primi cu 30% mai putini bani”, explica reprezentantul Asociatiei Service-urilor, Cristian Muntean, entru portalul incont.ro
In plus, pe asigurare vor fi trecute comisioanele intermediarilor de la care cumparam polita. Aceste comisioane sunt de aproape 18 la suta din valoarea RCA, spune ASF.
De asemenea, sunt stabilite termene si obligații privind constatarea daunelor, spre exemplu reconstatarile urmand să fie efectuate in maximum trei zile lucrătoare, in conditiile in care pana acum nu exista un astfel de termen.