Utilizarea cardului la comercianti reprezinta, in general, cea mai ieftina metoda de plata in calatoriile in afara tarii, aducand economii semnificative comparativ cu schimburile valutare realizate in tara sau la destinatie, arata un studiu MasterCard realizat la nivelul Europei Centrale si de Est si Israel.
Romanii care calatoresc in Austria, spre exemplu, pot face economii de 32% daca platesc cu cardul de debit, in comparatie cu conversia la birourile de schimb din aeroportul-destinatie. De asemenea, pentru a achizitiona produse in valoare de 100 euro in Italia, cumpararea de valuta la casele de schimb din tara ar genera costuri cu 7% mai ridicate comparativ cu plata cu cardul direct la comerciant. Iar pentru romanii care calatoresc in Marea Britanie, costurile cu achizitionarea lirelor sterline in aeroporturile britanice sunt cu 9% mai mari decat cele generate de tranzactiile cu cardul la comercianti.
In topul ecomiilor se afla si Cehia, unde tranzactiile cu cardul la comercianti au costuri cu pana la 31,5% mai mici, fiind, de altfel, cea mai ieftina modalitate de plata pentru calatoriile in cele mai populare destinatii. Schimburile valutare in aeroporturile din strainatate sunt printre cele mai costisitoare, pentru cehii care calatoresc in Austria, spre exemplu, ele fiind cu aproape 27% mai scumpe decat retragerile de pe cardurile de debitde la bancomatele de la destinatie.
O alta concluzie a studiului este ca, in general, conversiile realizate la birourile de schimb din tara presupun costuri semnificative, cu pana la 6% mai mari decat platile cu cardul. In plus, aceasta optiune nu este intotdeauna valabila, intrucat casele de schimb nu ofera tranzactii decat cu principalele monede de circulatie internationala. Achizitionarea de euro sau dolari pentru un schimb valutar ulterior in moneda dorita presupune costuri mai ridicate decat utilizarea cardului, fie ca metoda de plata, fie pentru retragerea de numerar de la ATM-urile de la destinatie, intrucat cardul realizeaza in mod automat conversia in orice moneda dorita.
Per ansamblu, cea mai costisitoare varianta de gestionare a banilor in strainatate o reprezinta schimbul valutar la aeroportul-destinatie. Acesta genereaza costuri suplimentare mai ales atunci cand necesita si schimburi indirecte – in tara de origine intr-o moneda de circulatie internationala (precum euro sau dolar) si la destinatie in valuta tarii respective.
“Vacantele inseamna experiente frumoase, relaxare si ocazia de a cunoaste oameni si locuri noi. Nimeni nu isi doreste sa petreaca timpul cautand o casa de schimb sau facandu-si griji ca banii schimbati acasa nu sunt suficienti. Cei care calatoresc vor modalitati de plata cat mai facile, sigure, dar sunt in continuare atenti la costuri. Acest studiu arata ca platile cu cardul direct la comercianti in calatoriile in afara tarii nu sunt doar o metoda convenabila, ci pot aduce si economii”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager, Romania, MasterCard.
Cercetarea a fost realizata analizand principalele destinatii de calatorie pentru 7 tari din Europa Centrala si de Est si Israel, respectiv pentru 28 de rute. Au fost luate in calcul toate costurile platii intr-o moneda straina, comparand cheltuielile generate de plata cu cardul la comercianti internationali, in raport cu costurilepe care le implica schimburile valutare realizate la case de schimb din tara/destinatie sau de la sucursalele bancilor locale, precum si retragerile de la ATM. Studiul aanalizat toate tipurile de costuri si taxe, precum comisioanele de tranzactie sau retragere de la ATM, respectiv comisioanele sau ratele de schimb valutar.