Clientii bancilor cer guvernului Ponta sa modifice legea 288/2010 astfel incat aceasta sa nu se aplice si creditelor in derulare. Clientii bancilor cer guvernului Ponta sa modifice legea 288/2010 prin care OUG 50/2010 a fost amputata astfel incat aceasta sa nu se aplice si creditelor in derulare. O decizie recenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene spulbera argumentele bancherilor, BNR, FMI si ale guvernului Boc potrivit carora OUG 50 trebuia modificata radical pentru ca incalca legislatia europeana. PSD si PNL s-au opus deciziei majoritatii de la vremea aceea si au sustinut ca legea trebuie sa se aplice inclusiv contractelor in derulare.
Clientii bancilor, prin Asociatia pentru Consilierea Clientilor Bancari si Asiguratilor din Romania, cer premierului Ponta modificarea legii 288/2010, astfel incat aceasta sa se aplice si creditelor in derulare. Publicam scrisoarea deschisa mai jos:
Scrisoare deschisa
adresata d-lui Victor Ponta , prim-ministru al Romaniei
Domnule prim-ministru,
Asociatia pentru Consilierea Clientilor Bancari si Asiguratilor din Romania va solicita modificarea Legii 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, avand in vedere urmatoarele:
*Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntata in 12 iule 2012 in care se arata ca “Articolul 30 alineatul (1) din Directiva 2008/48 trebuie interpretat in sensul ca nu se opune ca o masura nationala (OUG 50/2010 aprobata cu modificari si completari prin L288/2010) menita sa transpuna aceasta directiva in dreptul intern sa defineasca domeniul sau de aplicare temporal astfel incat respectiva masura sa se aplice si unor contracte de credit precum cele care erau in derulare la data intrarii in vigoare a masurii nationale mentionate.”
*Articolul 16 alin.(1) din Constitutia Romaniei privind egalitatea in drepturi a cetatenilor. (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
*Cele peste 1.000 hotarari irevocabile pronuntate in favoarea clientilor bancilor din Romania care au fost nevoiti sa solicite instantelor sa constate ca fiind abuzive o serie de clauze inserate in contractele lor de credit de institutiile de credit, cu aprobarea BNR, pana la intrarea in vigoare a OUG 50/2010. Aceste procese intre clienti si banci nu fac decat sa aglomereze instantele care sunt nevoite sa judece facand apel doar la prevederile Codului Civil si Legislatiei din domeniul Protectiei Consumatorului, intrucat Legea 288/2010- legea speciala a contractelor de credit nu li se aplica.
*Sesizarea de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea OUG 50/2010 semnata de un grup de 55 deputati, respinsa de Curtea Constitutionala cu majoritate de voturi dar cu opinia separata a trei judecatori, opinie din care retinem: „Socotim ca in special art. 95 din ordonanta de urgenta, care arata ca prevederile acesteia nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii ei in vigoare este neconstitutional.
Aceasta reglementare incalca in primul rand art. 16 alin. (1) din Constitutia Romaniei, intrucat discrimineaza aceeasi categorie de persoane, si anume debitorii din contractele de credit pentru consumatori, in curs de executare, fata de cei care incheie contractele dupa adoptarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010. Aceste contracte sunt contracte cu executare succesiva in timp, orice obligatie executata (rata) si-a produs efectele, in temeiul legii care a guvernat executarea ei, pentru toate celelalte obligatii este aplicabila legea in vigoare la acel moment. Asadar, pentru ambele categorii de debitori trebuie sa se aplice aceeasi lege (tempus regit actum). Mai mult, se invoca oportunitatea modificarilor in sensul ca acestea au fost solicitate de reprezentantii Comisiei Europene prin Memorandumul de intelegere ca preconditie pentru eliberarea urmatoarei transe de imprumut, cat si de reprezentantii Fondului Monetar International, tot ca preconditie pentru discutarea in bordul din 7 ianuarie a scrisorii suplimentare pentru eliberarea urmatoarei transe catre B.N.R., aratandu-se ca astfel este respectat Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, modificarile fiind in conformitate cu art. 11, 20 si 148 din Constitutie.
Or, sub niciun aspect, nici chiar al oportunitatii, aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2010 nu reglementeaza raporturile juridice care presupun o mai buna organizare a sistemului de credit bancar in Romania, ci, dimpotriva, este in defavoarea consumatorilor.” (Decizia 1656/2010 a Curtii Constitutionale din 28 decembrie 2010-Opinie separata: Judecator Acsinte Gaspar, Judecator, prof. univ. dr. Aspazia Cojocaru, Judecator prof. univ. dr. Tudorel Toader )
*Nu in ultimul rand, pozitia dvs. consemnata in presa vremii, fata de modificarile aduse de catre PDL formei initiale a OUG 50/2010 la presiunea bancilor; a mandatului pe care l-ati dat parlamentarilor PSD de a vota in plen impotriva acestor modificari, amandamentele favorabile clientilor bancari propuse de parlamentarii PSD si PNL in Comisia pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.