S-a gasit solutia la problema dezechilibrelor din zona euro: redistribuirea banilor! Moneda euro nu poate supravietui fara costuri pentru tarile bogate – redistribuirea bogatiei bazata pe solutia propusa de PwC si HWWI va insemna 30 de miliarde de euro pe an, taxa pentru Germania, arata un studiu al celor de la PwC.
Totul indica faptul ca, pentru moment, euro nu se va prabusi, in timp ce existenta pe termen lung a monedei comune va asigura eliminarea dezechilibrelor, transmite Deutsche Welle. Solutia la aceasta probleme le-au propus firmele de audit PricewaterhouseCoopers (PwC) si Institutul de Economie Mondiala, cu sediul in Hamburg (HWWI). Cele doua agentii propun introducerea unui impozit european, ceea ce ar corespunde la 10% din impozitul pe venitul national. In functie de populatia din tarile membre vor primi inapoi o suma forfetara anume.
Straoumpchaar Thomas, directorul Institutului de Studii Economic Mondial : „Acest lucru se datoreaza faptului ca noi credem ca impozitul pe venit reflecta cele mai putine schimbari in dinamica unei economii.”
Deoarece veniturile fiscale sunt doar o referinta, proiectul nu implica o interventie in politicile fiscale nationale ale statelor membre. Nu exista o armonizare a politicii fiscale sau de bunastare sociala, spune Norbert Vinkelgiochan si afirma: „Avem nevoie de date diferentiate, in scopul de a mentine concurenta, dar la fel de necesar este uniunea fiscala. intregul proiect ar trebui sa se bazeze pe baza de redistribuire. ”
Contributorii la studiu nu a urmarit sa stabileasca o noua autoritate de va decide cu privire la alocarea de resurse. Si, dupa cum explica Tomas Straoumpchaar: „Fiecare tara este de diferite cauze ale dezechilibrelor structurale. Grecia are nevoie de structuri institutionale ale administratiei publice si statului de drept de proprietate cadru, care va fi asigurata. Spania va trebui sa aloce fonduri pentru reabilitarea a bancilor. ”
Cu toate acestea, directorul Institutului de Studii Economie Mondiala, afirma ca este necesar „sa aiba un comisar pentru afaceri monetare, cu un mandat puternic, care va supraveghea alocarea de resurse si, daca este necesar, utilizarea veto.”
Realizarea acestui proiect ar impovara Germania, pâna la 30 miliarde de euro anual. Aceasta suma este mult mai mica decât garantiile asumate la Berlin, ca parte a unei instalatii permanente.