Banca Naţională a României marchează astăzi 145 de ani de la înfiinţare. Discursul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, susținut pe 29 aprilie 2025 cu ocazia aniversării a fost o pledoarie elegantă pentru înțelegerea profundă a rolului istoric și simbolic al instituției în modernizarea țării.
Guvernatorul BNR a reușeșit să aducă la viață momente esențiale din trecutul României și al BNR: de la înființare, contribuția la războiul de independență, până la provocările Primului Război Mondial și dezvoltarea sistemului bancar modern. Fiecare fragment de istorie este folosit nu doar ca o comemorare, ci ca o inspirație pentru viitor.
„Așa cum am mai spus cu multe alte prilejuri, înființarea unei bănci naționale în statul român modern a fost un demers complicat, de durată mai lungă, care s-a concretizat la scurtă vreme după obținerea Independenței naționale, grație consecvenței unor reprezentanți ai elitei noastre politice care au înțeles importanța unei astfel de instituții pentru modernizarea și progresul societății românești”, a declarat Mugur Isărescu.
VEZI AICI fotografii inedite ale BNR
Guvernatorul a pus foarte mult accentul pus pe oameni — atât pe marii conducători, cât și pe funcționarii de zi cu zi. O o notă extrem de umană și caldă, rar întâlnită într-un discurs instituțional. A vorbit despre sacrificiile funcționarilor în timpul războiului, despre Spitalul 113.
„Oamenii au fost, așadar, și au rămas până acum cel mai important capital al instituției. Tocmai de aceea ne-am dorit să celebrăm cei 145 de ani prin organizarea unei expoziții temporare care le este dedicată. Titlul expoziției este, cred eu, edificator: Istoria unei profesii: de la zaraf la funcționarul de bancă. Vizitând-o veți descoperi cum își desfășurau activitatea colegii noștri la începutul existenței băncii de emisiune, ce obiecte foloseau, ce reguli de ordine interioară respectau, pe ce criterii erau angajați, precum și alte detalii mai puțin cunoscute despre cum își petreceau timpul liber sau ce vestimentație aveau în concordanță cu specificul epocii și al activității lor”, arată în discursul său oficialul BNR.
Mugur Isărescu: „Banca centrală a statului român a reușit, indiferent de epocă, să reprezinte un pilon al stabilității”
Mugur Isărescu transmite subtil un mesaj despre reziliență și adaptabilitate. Acesta spune că BNR a fost întotdeauna un pilon de stabilitate într-o Românie aflată mereu în schimbare. Guvernatorul BNR ține să ne arate că fără fundamente solide, viitorul nu poate fi construit pe termen lung. Avem nevoie de un echilibru între tradiție și modernitate.
Câteva cifre prezentate de guvernator despre informarea constantă
În anul 2001 a fost publicat primul Raport asupra inflației
Prima ediție a Raportului asupra stabilității financiare a apărut în anul 2006
În 1995 a fost inițiată seria „Caiete de studii”
Reforma BNR cu ajutorul Fed
„Despre reforma sistemului bancar românesc și ajutorul primit de la mai multe bănci centrale occidentale și de la instituții financiare internaționale am tot amintit. Am scris despre echipa cu care am lucrat la Legea Băncii Naționale și la Legea băncilor comerciale în anul 1991, texanul Doug Scott și olandezul Tobias Asser, experți trimiși de Fondul Monetar Internațional într-o misiune de asistență tehnică la București.
Am prezentat pe larg despre ajutorul primit de la Federal Reserves, prin Vicepreședintele Tom Davies, care a facilitat și sprijinit în mod direct reconstrucția instituțională a BNR. Un număr de 11 directori, care gestionau principalele funcții specifice unei bănci centrale, au participat la un program de pregătire la Fed Kansas City, având posibilitatea să învețe, din practică, cum funcționează o bancă centrală modernă. La revenirea în BNR, aceștia au format, la rândul lor, colective întregi de salariați, realizând transferul de cunoștințe atât de necesar. Un lucru pe care, două decenii mai târziu, îl va face, la nivel instituțional și Banca Națională a României”, declară Mugur Isărescu.
Contribuția experților BNR
Guvernatorul a vorbit și despre „trecerea BNR din calitatea de beneficiar al transferului de cunoștințe în aceea de furnizor de asistență tehnică pentru alte bănci centrale”, amintind despre realațiile cu bănci centrale din Croația, Serbia, Bosnia Herțegovina, Macedonia și, mai recent, Albania, Moldova.
De asemenea, a vorbit despre FMI care a inclus experți BNR în proiecte sale internaționale din Afganistan, Azerbaidjan, Belarus, Burundi, Cipru, Georgia, Letonia, Maldive, Mauritania, Muntenegru, Senegal, Ucraina, Tunisia.
Denominarea leului – decizia s-a dovedit a fi corectă și și-a arătat efectele pozitive
În final, Guveratorul Isărescu a amintit un episod important trăit de mulți dintre noi.” În urmă cu 20 de ani banca a adoptat o măsură cu un deosebit impact asupra tuturor: denominarea monedei naționale. Bine primită de majoritatea populației, criticată de câțiva, așa cum se întâmplă adeseori, decizia s-a dovedit a fi corectă și și-a arătat efectele pozitive.”
Discursul integral îl găsesti AICI
BNR lansează un set de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Cu această ocazie, a reamintit că BNR, pentru a marca atât cei 145 de ani de la înființarea instituției, cât și cei 20 de ani care au trecut de la denominarea monedei naționale, lansează în circuitul numismatic un set de monetărie care conține o medalie din argint dedicată celor două evenimente. Pe lângă medalie, setul conține și monedele românești aflate în circulație, cu valoare nominală de 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 bani – calitate proof like. Setul este prezentat sub formă de pliant, piesele componente fiind încastrate în locașuri speciale.
Avers al medaliei: o parte din clădirea Palatului Nou al Băncii Naționale a României, statuia leului în prim-plan, inscripția ,,145 DE ANI” și anul de emisiune ,,2025”.
Revers al medaliei: o compoziție grafică sub forma ferestrelor transparente complexe prezente pe bancnotele românești aflate în circulație și inscripția centrală ,,20 DE ANI”.
Setul de monetărie este prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locașuri speciale. Tirajul maxim al acestei emisiuni numismatice este de 5.000 seturi.
Prețul de vânzare, exclusiv TVA, pentru setul de monetărie este de 450,00 lei. Lansarea în circuitul numismatic a setului de monetărie cu tema 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României și 20 de ani de la denominarea monedei naționale se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României