Guvernatorul Mugur Isărescu a avut o intervenție publică cu ocazia dezbaterii volumului „Destinul tezaurului românesc. Argumente din arhivele ruse”, scrisă istoricul militar Ilie Schipor, detaliind toate acțiunile pe care Banca Națională a României le-a întreprins de-a lungul timpului pentru a convinge autoritățile ruse să respecte înțelegerea pe care au parafat-o cu România în privința depozitării în Rusia a rezervelor de aur ale BNR și a altor bunuri de valoare ale unor diferite instituții de stat și particulare de la București.
”Reafirm că tezaurul BNR rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, pentru ca ulterior aceste obligații asumate conform tuturor normelor și cutumelor internaționale să nu mai fie respectate”, a subliniat Guvernatorul Băncii Centrale. Mugur Isărescu a prezentat un scurt istoric al poveștii Tezaurului României de la Moscova, punctând valoarea bunurilor transferate din România în Rusia în timpul Primului Război Mondial.
”Pentru început, vă propun să rememorăm, pe scurt, cronologia evenimentelor care constituie subiectul volumului: în 1916, în decembrie, 1738 casete cu aur al Băncii Naționale, în valoare de 314.580.456,84 milioane lei, și 2 casete cu bijuteriile Reginei Maria, în valoare declarată de 7 milioane lei, au fost încărcate într-un tren cu destinația Moscova, unde au fost depuse în tezaurul Băncii de Stat a Rusiei, aflat în „Sala armelor”, de la Kremlin. Valoarea întregului depozit făcut la Moscova pe numele BNR era de 321.580.456 lei aur. În iulie 1917, a început pregătirea unui alt transport, în care au fost incluse și valori ale Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni, o parte din documentele păstrate la Arhivele Statului, arhivele unor instituţii publice şi particulare, lucrări de artă şi alte piese de valoare aparținând colecțiilor particulare, odoare mănăstirești, cărţi rare, manuscrise, documente și colecțiile numismatice ale Academiei Române, ale Muzeului de antichităţi, valori ale unor mari bănci comerciale, respectiv acțiuni, obligațiuni, depozite ale clienților etc. În 3 dintre cele 24 de vagoane pregătite, au fost încărcate 188 de casete cu aur și cu alte valori ale Băncii Naționale. Valoarea declarată a celor 188 casete era de 1.594.757.083 lei. Aurul efectiv era calculat la 574.523 lei, arhiva la 500.000 lei, iar restul reprezenta valoarea titlurilor, efectelor, depozitelor, cărților și a altor acte ale BNR evacuate împreună cu aurul. După acest ultim transport, cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 lei, fiind vorba despre 91,5 tone aur fin. Conform documentelor oficiale, încheiate între guvernele Rusiei și României, aceste valori se aflau „sub garanţia guvernului imperial al Rusiei în ceea ce privea siguranţa transportului, siguranţa depozitului şi siguranţa revenirii în România”. Dar, după cum bine știți, istoria s-a desfășurat altfel. În ianuarie 1918, a fost emisă Hotărârea Consiliului Comisarilor Poporului din Petrograd, care consemna că „Fondul român de aur care se găseşte la Moscova este declarat intangibil pentru oligarhia română. Guvernul Sovietelor îşi asumă răspunderea de a conserva acest fond şi de a-l remite în mâinile poporului român”, a menționat Șeful BNR.
Mugur Isărescu a evidențiat că respectarea adevărului istoric și analiza obiectivă a evenimentelor au fost normele de lucru în demersurile noastre de a pune în valoare documentele pe care le deținem, privitoare la Tezaurul BNR depus spre păstrare la Moscova, în baza convențiilor încheiate între guvernele celor două țări. ”Cele mai multe dintre aceste documente au fost incluse într-un dosar special, cunoscut sub numele de „Dosarul tezaurului de la Moscova”, care, începând din anul 1922 și până în prezent, a fost predat personal de către fiecare guvernator succesorului său”, a dezvăluit Guvernatorul. ”Se afirmă foarte des că numai o decizie politică a Moscovei poate să rezolve această problemă. Dar, reamintesc, că un drept care nu este mereu afirmat cade în uitare”, a avertizat Mugur Isărescu.
În opinia sa, a dezbate problema Tezaurului evacuat la Moscova este o responsabilitate a tuturor instituțiilor care și-au pierdut averea în 1916 și 1917, dar și a istoricilor, care, după 1990, au avut posibilitatea să se pronunțe indiferent de felul în care se desfășurau demersurile din punct de vedere politic și diplomatic. ”Noi credem că trebuie să continue cercetarea și documentarea în arhive, fototeci și biblioteci”, a explicat Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a făcut și o trecere în revistă a acțiunilor întreprinse de Banca Centrală în ultimii ani în legătură cu valorile României înstrăinate în 1916-1917. Detaliile despre tot ceea ce a întreprins Banca Națională pot fi citite pe www.bnr.ro.