Mugur Podaru, Director al Direcției Operațiuni la Distanță din cadrul CEC Bank, a menționat – în cadrul conferinței ”Banking Innovation Lab” organizată de publicația BankingNews – că instituția de credit oferă clienților prin aplicația de Mobile Banking experiențe prin intermediul cărora prezența la bancă nu mai este chiar o necesitate.
”Serviciul de Mobile Banking nu mai este un instrument prin care doar îți faci plățile, ci banca ta din telefon, în sensul că am cuprins acolo orice operațiune care, în mod tradițional, se făcea la ghișeu. Vorbim de schimburi valutare, deschidere de cont online sau accesarea unui credit de nevoi sau a unui card de credit. Toate sunt acolo, singurul produs care nu poate fi accesat online este creditul ipotecar, pentru că nu există deocamdată servicii de notar electronic”, a subliniat Mugur Podaru.
Directorul Direcției Operațiuni la Distanță din cadrul CEC Bank a mai precizat că banca va păstra un model hibrid de operare, pe principiul omnichannel. ”Folosim aceeași tehnologie, creditele nu se mai dau prin analiza unui om, ci prin interogări online și prin decizii automate. De asemenea, platforma de Mobile Banking permite rambursări anticipate, modificarea numărului de rate sau închiderea efectivă a creditului, prin primirea online a scrisorii de închidere de credit”, a explicat oficialul instituției de credit cu acționariat de stat.
Mugur Podaru a atras însă atenția că procesul accelerat de digitalizare nu înseamnă automat că CEC Bank își va reduce rețeaua teritorială. ”Intenționăm să ne păstrăm amprenta teritorială, nu ne-am propus să reducem numărul de agenții. Considerăm că trebuie să fim acolo în mediul rural, numai că unele unități vor fi operate de tehnologie, adică vei putea să faci ce ai de făcut din punct de vedere banking folosindu-te de tehnologie, singur sau asistat de un consilier”, a punctat oficialul CEC Bank.

Bancherul a mai spus că portofoliul de clienți digitalizați este foarte variat, de la studenți până la pensionari, care ”apropo nu mai sună să ne întrebe dacă le-a intrat pensia”. În același timp, cele mai multe operațiuni realizate prin intermediul aplicației de Mobile Banking sunt firesc plățile facturilor de utilități și transferurile de bani.
Din punctul său de vedere, procesul de digitalizare a bankingului din România întrunește toate condițiile. ”Avem o rețea bună de Internet, iar operatorii de telefonie au început să facă oferte pentru telefoane pe care și le permit aproape toți românii. Astfel, nu am mai văzut de vreme bună de timp oameni care să nu aibă un smartphone. Smartphonul a devenit și oglindă pentru unele doamne, iar dacă l-ai uitat acasă te întorci sigur după el pentru că nu știi cine te sună în ziua aia. Plecând de la funcționalitățile acestea și de la rețelele sociale care au prins și în rândul persoanelor de peste 50 de ani, așa și serviciile bancare digitale au început să fie utilizate de o parte tot mai mare a populației. Tehnologia există, echipamentele există și au devenit relativ accesibile, astfel că sunt întrunite condițiile pentru ca tot mai mulți români să apeleze la aplicațiile bancare”, a susținut Mugur Podaru.
CEC Bank a lansat la începutul lunii august a.c. o nouă versiune a aplicației de Mobile Banking – CEC app, cu meniuri optimizate și un design modern și prietenos. ”Odată cu evoluția aplicațiilor mobile au crescut și asteptările utilizatorilor, care în prezent acordă o mai mare atenție caracteristicilor de design. CEC app este o aplicație bancară matură, complexă, cu funcționalități avansate și care acum are și un design pe măsură, design pe care îl vom optimiza în permanență, odată cu implementarea de noi funcționalități”, spunea atunci Directorul Direcției Operațiuni la Distanță din cadrul CEC Bank.

Publicația BankingNews a organizat, pe 8 octombrie 2024, conferința „Banking Innovation Lab”, la The Marmorosch Bucharest, Autograph Collection, unde reprezentanţi ai celor mai importante bănci şi asociaţii au discutat despre rolul pe care îl joacă digitalizarea în dezvoltarea industriei bancare şi în procesul de incluziune financiară, despre provocările digitalizării şi securitatea cibernetică.
Evenimentul a fost moderat de Sebastian Bogdan Căpraru, Profesor universitar doctor abilitat în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași și cercetător asociat la Institutul National de Cercetări Economice, Academia Română.

Speakerii care au luat cuvântul au fost: Gabriela Folcut, Director Executiv, Asociația Română a Băncilor; Claudiu Negrea, Director adjunct Direcția monitorizare a infrastructurilor pieței financiare și a plăților, Banca Naţională a României; Nic Marius Balaceanu, Vicepreședinte, Romanian Fintech Association; Dorian Petrovici, Director Coordonator Carduri, Proiecte & Analiza de Date Retail, Banca Transilvania; Maja Mikic, Director Transformare Digitala Corporate, BRD – Groupe Societe Generale; Alexandra Arsene, Director IMM, Raiffeisen Bank România; Mugur Podaru, Director, Direcția Operațiuni la Distanță, CEC Bank și Tolga Banyocu, Director General Adjunct, Garanti BBVA România.
Conferința „Banking Innovation Lab” a fost posibilă cu ajutorul partenerilor de la Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank Romania, CEC Bank, Garanti BBVA Romania și Asociația Română a Băncilor.
”Banking Innovation Lab” este o conferință organizată de BankingNews încă din anul 2015.