În 31 octombrie, Banca Națională a României a găzduit vernisajul expoziției temporare „100 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia”, realizată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. Expoziția va fi deschisă publicului larg până la sfârșitul lunii martie 2023 și poate fi vizitată în cadrul tururilor ghidate gratuite pe care Muzeu BNR le organizează în fiecare zi lucrătoare, începând cu orele 10, 12, 14 și 16!
Piesa centrală a expoziției este Coroana de oțel a regilor României, expusă alături de proiecțiile holografice ale coroanei reginei Maria și ale sceptrului regelui Ferdinand. Coroana regală a aparținut și regelui Carol I, fiind confecționată din oțelul unui tun otoman capturat la Plevna în anul 1877.
Totodată, veți putea admira și monedele care fac parte din emisiunea jubiliară dedicată Încoronării, realizate în anul 1927, precum și alte piese numismatice din aur emise de Banca Națională a României, având reprodusă efigia regelui Ferdinand I.
Încoronarea, la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, a regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari, a marcat în mod simbolic, atât la nivel instituţional, cât şi în mentalul colectiv, încheierea procesului de realizare a statului român unitar. După marile încercări prin care ţara a trecut în timpul Primului Război Mondial, serbările încoronării au consfinţit noua realitate politică şi teritorială a statului, şi, în egală măsură, au întărit legăturile, devenite indestructibile, între popor şi monarhie.
În cadrul expoziției sunt prezentate obiecte de factură diversă (uniforme, decorații, documente, fotografii etc.) care au aparținut suveranilor sau în directă legătură cu evenimentul, prin intermediul cărora s-a încercat recrearea atmosferei de acum un secol, de la Alba Iulia. În egală măsură, sunt aduse în atenția publicului și zilele de 16 și 17 octombrie 1922, în care încoronarea a fost sărbătorită la București în cadrul unor ample manifestații populare la care suveranii au luat parte.
SURSA FOTO: BNR