Rezerva Federală a decis miercuri o a patra creştere consecutivă de 0,75 de puncte procentuale a dobânzii de referinţă şi a semnalat o potenţială schimbare a modului în care va aborda politica monetară pentru a reduce inflaţia. Acum, dobânda-cheie a ajuns între 3,75% și 4%, cel mai înalt nivel de după anul 2008, iar analiștii anticipează că la începutul anului viitor va depăși 5%.
Președintele Powell a semnalat noi creșteri ale ratei de dobândă de politică monetară la ședințele următoare, pentru contracararea presiunilor inflaționiste. Creșterile viitoare de dobândă ar putea fi mai mici
Totuși, la întâlnirea presa, Jerome Powell a declarat că va veni momentul în care banca centrală va reduce ritmul de creștere a dobânzii. În același timp, Rezerva Federală susține că obiectivul final este ca inflația să se întoarcă la o rată de 2%, nivelul miraculos, dar nu precizează și când ar putea să ajungă acolo.
“Creșterile continue în intervalul țintă vor fi adecvate”, a declarat banca centrală americană la finalul ultimei sale ședințe de politică monetară de două zile. Deși nu exclud nicio decizie viitoare, oficialii au precizat: “La stabilirea ritmului creșterilor viitoare ale intervalului țintă, Comitetul (Federal pentru Piața Deschisă) va ține cont de înăsprirea cumulativă a politicii monetare, de decalajele cu care politica monetară afectează activitatea economică și inflația, precum și de evoluțiile economice și financiare”.
Limbajul recunoaște dezbaterea amplă care a apărut în jurul înăspririi politicii Fed, impactul acesteia asupra economiilor americană și mondială și pericolul ca majorările mari și continue ale ratelor să tensioneze sistemul financiar sau să declanșeze o recesiune.
Banca centrală americană a majorat ratele la ultimele șase ședințe începând cu luna martie, când dobânda era aproape zero.
Comunicatul Fed a precizat că oficialii au rămas “foarte atenți la riscurile inflaționiste”, deschizând ușa pentru noi majorări.
Economia SUA, semne bune
Economia, precizează Fed, pare să aibă o creștere modestă, cu creșteri încă “robuste” ale locurilor de muncă și un șomaj scăzut. Sectorul privat din prima economie a lumii (cu un PIB nominal de 25,7 trilioane USD în T3) a generat 239 mii locuri de muncă în octombrie, cel mai ridicat nivel din aprilie, conform raportului ADP.