BNR nu va mai reduce dobanda de politica monetara, nivelul de 3,5% stabilit marti urmand sa fie mentinut pentru o perioada destul de lunga, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, intr-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ). „Am incheiat ciclul de relaxare. Avand in vedere situatia actuala, locala si internationala, ne asteptam sa ramanem la acest nivel pentru o perioada destul de lunga”, a afirmat Bogdan Olteanu, la New York, potrivit WSJ.
Consiliul de Administratie al BNR a redus marti dobanda de politica monetara de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric. Este cea de-a sasea scadere a dobanzii de la inceputul anului trecut.
Pietele emergente din intreaga lume sunt afectate de retrageri masive de capital, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a redus programul de injectii de lichiditate prin preluarea de obligatiuni.
Mai multe state emergente, printre care si Turcia, au fost nevoite sa majoreze dobanzile in ultimele saptamani pentru a stopa deprecierile monedelor nationale si pentru a opri iesirile de capital.
Bogdan Olteanu a afirmat ca turbulentele de pe pietele emergente i-ar putea determina pe investitori sa retraga capital si din Romania. El a explicat totodata ca nivelul scazut al inflatiei din Romania ofera bancii centrale spatiu de manevra pentru relaxarea politicii monetare.
Rata inflatiei a fost anul trecut de 1,55%, atingand un minim istoric. Romania a inregistrat in decembrie o inflatie anuala de 1,3%, iar Olteanu a spus, potrivit WSJ, ca rata de crestere a preturilor de consum se va mentine intre 1,5% si 3,5% timp de cel putin doi ani.
BNR a urcat prognoza de inflatie pentru acest an la 3,5%, cu 0,5 puncte peste estimarea din noiembrie 2013, iar pentru finele anului viitor a anuntat o prognoza de inflatie de 3,2%.
Leul s-a depreciat cu 1% in acest an fata de dolar, in timp ce alte monede emergente au inregistrat declinuri mai abrupte, noteaza WSJ.
Forintul unguresc a scazut cu 4,5% de la inceputul anului in raport cu moneda americana.
Olteanu a spus ca Romania ar putea fi afectata de efecte de revarsare a situatiei externe, in contextul vanzarilor de active emergente de catre investitori care cauta piete cu un grad ridicat de siguranta, precum titlurile de Trezorerie SUA sau yenul japonez.
„Suntem ingrijorati ca emotiile ar putea cauza unele retrageri de pe piata titlurilor de stat si de pe bursa. Dar credem ca stabilitatea ii va aduce inapoi (pe investitori – n.r.), chiar daca vor pleca”, a explicat viceguvernatorul BNR.
Totodata, Olteanu a precizat ca BNR intentioneaza sa continue relaxarea rezervelor minime obligatorii pentru banci, chiar daca a incheiat ciclul de reducere a dobanzii.
„Vrem sa le aducem mai jos (…) pentru a incuraja creditarea, in vederea stimularii economiei”, a aratat oficialul.
BNR a mentinut marti rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei la 12%, respectiv la 18% pentru pasivele in valuta.