OTP a participat cu succes la două tranzacții internaționale cu obligațiuni în luna noiembrie a acestui an. Ca parte a unui consorțiu al băncilor de investiții dominante pe piața internațională de obligațiuni, OTP Bank a sprijinit, în calitate de manager principal, emisiunea de obligațiuni suverane internaționale a Republicii Albania, la o valoare nominală totală de 650 milioane euro. În calitate de co-distribuitor, OTP Bank a participat și la prima emisiune internațională de obligațiuni, în valoare de 500 milioane euro, a companiei de electricitate maghiară, MVM Zrt. OTP Bank a participat anul acesta la trei tranzacții internaționale prin care au fost emise obligațiuni, inclusiv la emisiunea guvernului Croației, din februarie. Toate aceste tranzacții au fost conduse și coordonate la nivel de grup de către OTP Global Markets (OTP Piețe Internaționale), cu sediul central în Budapesta.
OTP Bank a participat la emisiunea de obligațiuni suverane a Republicii Albania, în calitate de manager principal, în luna noiembrie a acestui an. Pe data de 18 noiembrie, Republica Albania a emis obligațiuni cu scadență la 10 ani, cu o valoare nominală totală de 650 de milioane euro și cu o rată anuală a dobânzii de 3,75%. Acesta este un rezultat foarte bun, în condițiile în care ratingul actual al obligațiunii este B+. Tranzacția cu obligațiuni s-a încheiat
printr-o suprasubscriere substanțială, de peste un miliard de euro.
MVM Zrt. a emis obligațiuni corporative cu scadență la 6 ani, în valoare de 500 milioane euro, cu sprijinul OTP Bank în calitate de co-distribuitor. Licitația s-a încheiat pe 9 noiembrie 2021, cu suprasubscrierea de către investitori a prețului cerut de peste 2,6 ori. Scadente la 18 noiembrie 2027, obligațiunile cu rată fixă de 0,875% au fost vândute cu 110 puncte de bază (bps) peste randamentul de referință, cu o dobândă de 1,077%.
Emisiunea albaneză este a doua emisiune internațională de obligațiuni guvernamentale din 2021 la care OTP Bank a participat în calitate de manager principal. În cadrul primei emisiuni, care a avut loc în luna februarie, Guvernul croat a oferit investitorilor internaționali obligațiuni scadente la 12 și la 20 de ani, la o valoare nominală totală de 2 miliarde euro. În ciuda mediului de piață volatil, emisiunea a fost însoțită de supralicitare semnificativă, iar valoarea totală a ofertelor s-a ridicat la 7 miliarde euro.
Atât tranzacțiile cu obligațiuni suverane, cât și emisiunea de obligațiuni corporative a MVM Zrt. au fost implementate sub coordonarea, la nivel de grup, a Departamentului de Operațiuni prin Piața de Capital al OTP Global Markets, cu sediul în Budapesta.
„Succesul acestor tranzacții internaționale se datorează colaborării dintre colegii noștri din Croația, Albania și din sediul central din Budapesta. Această triadă cu know-how bogat, cunoaștere foarte bună a piețelor locale și cooperare la nivel de grup ar putea deveni un factor dominant pentru alte asemenea tranzacții, pe viitor”, a comentat András Kazár, Coordonatorul Departamentului Operațiuni Piața de Capital și Servicii de Valori Mobiliare OTP Bank.
„Încheierea cu succes a tranzacțiilor internaționale cu obligațiuni realizate în acest an indică, de asemenea, faptul că OTP Group, ca lider în domeniul bancar din Europa Centrală și de Est, a intrat și în liga jucătorilor importanți de pe piața de obligațiuni din regiune. Acest lucru confirmă că a fost o decizie bună să integrăm activitatea de emitere de obligațiuni pe piața de capital a OTP Bank, la nivel de grup, și de a o plasa sub coordonarea profesională a OTP Global Markets. Viziunea la nivel de grup, împreună cu expertiza locală, ne permite să atingem un astfel de nivel de cooperare internațională, care creează o bază solidă pentru evoluția noastră pe piața internațională de obligațiuni”, a adăugat Attila Bánfi, Director General al OTP Global Markets.
Ce înseamnă OTP Global Markets
Astăzi, Global Markets are aproximativ 73.000 de clienți de private banking în regiune și gestionează activele clienților în valoare de peste 9 miliarde EUR. OTP este lider în Ungaria cu 24.000 de clienți de private banking și active gestionate de 2.543 trilioane HUF.