Grupul bancar ungar OTP poate face fata conflictului dintre Rusia si Ucraina, inclusiv celui mai negativ scenariu in care ar pierde toate investitiile sale in cele doua tari, a declarat joi, pentru Bloomberg, directorul general de la OTP, Sandor Csanyi. „Daca ar fi sa pierdem toate investitiile noastre din Rusia si Ucraina, nivelul nostru de capital core Tier 1 va ramane peste 12%’, a declarat Sandor Csanyi. ‘Chiar si acest scenariu de neconceput nu ar putea sa ne afecteze stabilitatea”, a adaugat Sandor Csanyi.
Tensiunile dintre Ucraina si Rusia s-au amplificat joi dupa ce Kievul a reluat operatiunile militare impotriva separatistilor din estul tarii iar Rusia a semnalat ca este pregatita sa adopte represalii.
Sandor Csanyi a apreciat ca divizia OTP din Ucraina nu va putea sa inregistreze un profit in acest an, daca criza nu va fi rezolvata in pozitiv, insa subsidiara din Rusia va continua sa inregistreze profit. OTP are operatiuni in noua state din Europa Centrala si de Est iar nivelul provizioanelor a crescut atat in Ucraina cat si in Rusia.
In ceea ce priveste piata din Ungaria, unde bancile se confrunta cu cea mai mare taxa din Europa si alte masuri punitive, Sandor Csanyi a spus ca este posibil ca un Guvern condus de Viktor Orban sa adoptate noi masuri. „Nu as fi surprins daca guvernul ar analiza noi masuri care sa afecteze in mod unilateral bancile”, a spus Sandor Csanyi, adaugand insa ca amploarea acestora va fi mult mai mica decat schema de rambursare anticipata a creditelor in valuta. Aceasta schema, adoptata in 2011, a permis creditorilor cu credite in valuta sa le ramburseze la un curs de schimb preferential, ceea ce a provocat bancilor pierderi de peste un miliard de euro.
De asemenea, Sandor Csanyi a apreciat ca procesul de consolidare din industria bancara din Ungaria ar putea dura mai mult decat se estima anterior. „Cele patru sau cinci banci despre care se zvonea ca vor iesi de pe piata vor face, probabil, acest lucru pe termen mediu”, a spus Sandor Csanyi. In ceea ce priveste planurile OTP, Sandor Csanyi a spus ca banca poarta discutii privind posibile achizitii atat pe piata domestica cat si peste hotare insa aceste discutii nu sunt intr-un stadiu final.
OTP Bank Romania, subsidiara a OTP Bank, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est, este un furnizor integrat si auto-finantat de servicii financiare. OTP Bank ofera servicii financiare universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de peste 1500 de unitati, ATM-uri si canale electronice.