Societatile de asigurari vor putea sa incheie, de la 1 septembrie, asigurari facultative pentru locuinte doar pentru sume mai mari fata de cele acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei, a anuntat CSA. „In şedinta din 7 august, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a aprobat modificarea legislatiei secundare, emisa in aplicarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, republicata. Potrivit acestor modificari, toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 de euro sau 20.000 de euro”, se arata intr-un comunicat al institutiei. Pentru riscurile (cutremur, alunecare de teren şi inundatii) şi sumele asigurate obligatoriu, prevazute in Legea 260/2008, societatile de asigurare vor putea incheia doar polite de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale (PAID).
„Asigurarea obligatorie a locuintelor este emisa de Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) şi poate fi vanduta doar prin intermediul celor 12 societati de asigurare, actionari ai PAID”, se spune in comunicat. Prin Legea 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.
Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise de PAID in iulie 2010.
Masura intra in vigoare la 1 septembrie. „Pentru informarea clara şi exacta a proprietarilor de locuinte in ceea ce priveşte tipul asigurarii pe care aceştia il incheie, precum şi riscurile acoperite prin politele de asigurare pentru locuinte incheiate, se interzice utilizarea de catre societatile de asigurare, in cadrul desfaşurarii activitatii de incheiere a asigurarilor facultative pentru locuinte, a denumirii „PAD” sau sintagme derivate din aceasta, termenul „obligatorie” sau termeni similari, precum şi a sintagmei „asigurarea obligatorie a locuintelor” sau sintagme similare”, se arata intr-un anunt al CSA postat pe site-ul institutiei.
PAID a fost infiintata in septembrie 2009 in baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurarilor şi Legii 31/1990 privind societatile comerciale. Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins şi Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.