Salariul unui angajat este de cele mai multe ori o enigma. Insa multinationalele ne ajuta cu date despre componentele varibile ale salariului dar si pachetele extrasalariale atunci cand citim printre randuri un studiu de piata. De cand au aparut in piata salariala, aceste bonusuri ale angajatorilor nu s-au schimbat foarte mult, insa mici modificari au aparut. Managerii de HR se reorienteaza, mai nou, catre acele beneficii care, fie sunt mai putin costisitoare, fie sunt mai atragatoare in ochii angajatilor.
In ultimii cinci ani, angajatorii si angajatii romani au traversat doua perioade diferite, care au influentat major structura şi dinamica pachetelor de beneficii. „Astfel, in perioada de crestere economica, anii 2006-2008, beneficiile aveau o pondere de 10% din pachetul salarial si includeau in proportie tot mai mare servicii medicale, activitati sportive sau chiar programe de beneficii flexibile”, considera Nicoleta Dumitru, senior consultant al departamentului de servicii de consultanta in resurse umane, din cadrul PwC Romania. Lucrurile s-au schimbat insa in ultimii ani, iar directorii de resurse umane s-au vazut nevoiti sa regandeasca planurile salariale, astfel incat sa eficientizeze costurile cu personalul, care sunt, de altfel, cele mai mari costuri ale unei companii. „Realitatea ultimilor trei ani a facut ca beneficiile sa fie primele elemente ale pachetului salarial supuse initiativelor de eficientizare a costurilor, ajungand astfel la o pondere de 5% din totalul pachetului salarial”, adauga Dumitru.
Pe ce beneficii mizeaza angajatorii, unde castiga bancherii
Plan de pensie facultativa
Este posibil ca urmatoarea editie a studiului salarial PayWell sa aduca o urcare in ierarhie a acestui beneficiu, avand in vedere faptul ca, de la 1 ianuarie 2012, modificarile Codului Fiscal au instituit deductibilitate fiscala totala pentru contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor la fondurile de pensii private facultative. Anul trecut, insa, doar 7% dintre angajatori plateau lunar aceste contributii pentru angajati. Nicoleta Dumitru, de la PwC Romania explica ponderea scazuta a acestui beneficiu şi prin dificultatea angajatilor de a cuantifica valoarea lor. Pensiile facultative sunt un tip de compensatie care se materializeaza intr-un orizont lung de timp.
Descoperie de cont
In acest caz, beneficiul nu este serviciul in sine, ci posibilitatea de a face o descoperire de cont in conditii mai avantajoase. Lucrurile stau in felul urmator: compania angajatoare negociaza cu diverse institutii financiare partenere conditii favorabile pentru angajatii proprii, la contractarea unor servicii financiare, precum descoperire de cont, carduri de credit, operatiuni bancare sau imprumuturi. Acelaşi lucru se intampla şi cu alt tip de parteneri – diverşi producatori sau retaileri, de la care angajatii pot cumpara la preturi mai mici decat in magazine. Anul trecut, 40% dintre companii includeau acest beneficiu in planul salarial al angajatilor.
Asigurare de viata sau de accident
Aici trebuie mentionat urmatorul aspect: sunt acordate preponderent acelor angajati care se supun mai mult decat ceilalti riscurilor acoperite. Mai clar, este vorba despre agentii de vanzari, care poarta sume mari de bani, şoferi sau angajati care calatoresc des in interes de serviciu. Tocmai din acest motiv, in ultimii cinci ani, ponderea companiilor care au oferit acest beneficiu a fost constanta, de aproximativ 40%. Nici anul trecut nu a facut exceptie, cand, potrivit studiului PwC, 37% dintre companiile participante aveau angajati pentru care plateau o astfel de asigurare.