Bancherii au declarat ca plafonarea comisioanelor interbancare pentru tranzactiile cu carduri la 0,2% pentru cele de debit si 0,3% pentru cele de credit risca sa genereze o „inhibare” a dezvoltarii pietei cardurilor.
Cei mai multi recunosc ca pierderile suferite de banci se vor regasi in taxele anuale de administrare a cardurilor.
Comisioanele vor creste iar acest trend este deja unul adoptat de banci, multe institutii au operat schimbari in comisionarea taxei de administrare a cardurilor la inceput de an.
Rezulta ce cele mai multe se pregatesc deja pentru marea schimbare si nu sunt dispuse sa piarda bani, in conditiile in care au pierderi masive pe alte paliere.
Cum se vor mai dezvolta aceste produse cu tehnologii scumpe? Bancherii spun ca vom intampina probleme si ca piata ar putea stagna
„Consideram ca plafonarea duce la o inhibare in dezvoltarea acestui produs. Acesta era momentul de dezvoltare a produsului. Noi cerem macar sa nu mai adaugam costuri noi la aceasta abordare europeana”, a declarat presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu.
Consiliului Concurentei, prin Bogdan Chiritoiu, transmite bancilor ca putea fi si mai rau, avand in vedere ca alternativa data autoritatilor de Comisia Europeana fiind de amendare a cartelurilor bancare cu sume echivalente cu 4% din activele bancare.
„Plafonarea comisioanelor la carduri, de care ne-am ocupat, este o preocupare care vine de la retaileri, este un efort de a sprijini retailerii, care erau victimele unor carteluri ale bancilor. Bancile estimeaza 70 milioane de euro pierderi din veniturile generate de operatiunile cu carduri prin plafonarea comisioanelor. Ganditi-va ca putea sa fie si mai rau: in Romania am fost intrebati de Comisia Europeana daca vrem sa rezolvam prin legislatie sau prin amenzi pentru cartel bancar. Daca am fi decis sa abordam printr-o investigatie pentru incalcare, era cu amenda de 4% din activele bancare.”
Faptic, acest lucru a fost testat deja. Cine a platit? Consumatorul
In 2003, Reserve Bank of Australia a „taiat” aproape la jumatate comisioanele interbancare, crezand ca economiile la comercianti se vor transmise consumatorilor sub forma unor preturi mai mici.
Ce s-a intamplat insa? Pentru a compensa comisioanele interbancare reduse, emitentii au crescut taxele anuale. Programele de recompensare au fost revizuite iar in unele cazuri au disparut (punctele acordate cadou pe carduri). Bancile au crescut dobanzile la cardurile de credit si taxele aferente pentru serviciile oferite acestor instrumente.
Concluzia? Se pare ca singurii care vor suporta greul in aceasta „schimbare” vor fi consumatorii.
Tarifele interbancare variaza foarte mult, mai ales in zona euro. Potrivit CE, in 2013 ratele interbancare pentru cardurile de credit Visa au variat de la 1,8% in Germania la mai putin de 0,5% in Franta. Pentru Visadebit, variatia a depasit 1,7% in Germania, dar a scazut la 0,2% sau mai putin in noua tari.
Comisia Europeana estimeaza ca noile norme ar putea sa reduca taxele pentru cardurile de plata a consumatorilor cu aproximativ 6 miliarde de euro.
Gabriela DINU