Aveti grija ce tipuri de imprumuturi semnati cu institutiile financiar- nebancare. Asa cum BankingNews.ro a scris deja AICI, aceste institutii taxeaza enorm pentru imprumuturile pe termen scurt: daca perioada de acordare scade, dobanda devine si mai mare. Aceasta poate atinge si 5000%.
Ce sfaturi ofera avocatul Adrian Cuculis celor care au nevoie urgenta de bani
Nu de putine ori suntem pusi in situatii create de cazuri fortuite si avem nevoie urgenta de o suma de bani mica pentru o perioada scurta. Oricat de tentant suna, credit cu buletinul sau plata direct pe card, pentru sume cuprinse intre 1000-5000 de lei, sfatul meu este sa va ganditi bine ce intindere monetara aveti pentru a putea fi siguri ca puteti inapoia exact la termenele indicate, sumele imprumutate si da, cititi contractul impreuna cu un profesionist, ne sfatuieste avocatul Adrian Cuculis.
Daca totusi va hotarati sa luati un credit de la un IFN mai jos sunt cateva indicatii:
a)Verificati ce comisioane va sunt percepute la semnarea contractului, comision de acordare, de diminuare sold, de rambursare sau de administrare lunara si chiar daca vedeti 0.1% luati un calculator si faceti calculul pe toata perioada de aplicare a creditului, fiindca veti avea surpriza neplacuta ca acel comision sa nu fie chiar asa de nesemnificativ.
b)Verificati graficul de rambursare, nu cumva la sfarsitul perioadei de creditare, sa trebuiasca sa rambursati, in ultima rata tot creditul pe care l-ati luat initial.
c) Verificati Dobanda Contractuala si dobanda anuala- CJUE a stabilit ca pentru un contract cu DAE 90% acel contract este nul si imprumutatul nu mai are nimic de platit.
d) Verificati ce penalitati se aplica contractului in caz de intarziere, veti avea iarasi surpriza neplacuta a unor penalitati extrem de mari.
e) Verificati contractul cu un specialist.
Executarea silita inceputa de catre IFN-uri se extinde usor si catre proprietatile dvs. ca in cazul oricarei executari silite, prin aplicarea unor penalitati exagerate, platiti suma de 2-3 ori pe care o luati cu imprumut.
Aviz celor care cred ca daca nu exista o ipoteca nu se poate executa proprietatea. Nimic mai fals, executarea silita se extinde peste toate bunurile mobile sau imobile.
Practicile cele mai des intalnite de indimitare se refera la amenintarea cu executarea silita, evacuarea din imobile, darea in “vileag” catre vecini ca sunteti debitori si expunerea pe usa imobilului a citatiilor si somatiilor.
Aceste practici sunt abuzive si pot fi stopate prin plangeri catre ANPC si nu in ultimul rand, prin actionarea in instanta pentru daune morale.
Av. Cuculis Adrian