Comercianții, indiferent de dimensiuni, sunt obligați să accepte orice formă de plată de la clienți, după ce pe 16 iunie au intrat în vigoare prevederile legii 406/2023 potrivit căreia toate firmele din România sunt obligate să accepte și plata cu cardul. Însă, legea dă comercianților opțiunea de a permite clienților să retragă numerar din magazin, prin POS, în limita a 500 de lei.
Dacă prima prevedere are caracter obligatoriu, opțiunea de a retrage bani de la magazin este lăsată la latitudinea comerciantului. Astfel, micii comercianți vor decide dacă implementează acestă directivă și dacă pot accepta eliberarea de cash, dat fiind că sunt situații în care este posibil să nu aibă suficient numerar în casele de marcat.
Clienții nu mai pot fi refuzați când plătesc cu cardul. Toate firmele trebuie să dețină un terminal POS. Nu dispar plățile în numerar
Dacă până acum unii comercianți nu erau obligați să dețină un dispozitiv POS pentru plăți electronice, de acum acceptarea plății fără numerar trebuie implementată de toate persoane fizice și juridice înregistrate la Registrul Comerțului (conform prevederii alin. (1) din Legea nr. 265/2022), fie că vorbim despre societăți comerciale, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale sau familiale, se arată în lege.
Astfel, micii comercianți din piețe, magazinele mici din sate și chiar persoanele fizice autorizate care prestează anumite servicii NU mai pot refuza plata cu cardul.
Iar acest lucru a devenit tot mai simplu. Pe BankingNews găsești materiale dedicate băncilor care oferă aplicații ce transformă telefonul comerciantului în POS.
Chiar dacă băncile au investit în echipamente de ultimă generație care să faciliteze accesul clienților permanent, 24/7, la operațiuni bancare, fără a mai fi nevoie de prezența la ghișeu, avem încă zone neacoperite unde această știre nu va fi de interes.
Potrivit datelor BNR, citate de BankingNews in această ANALIZĂ, băncile au încurajat plățile cu cardul și au extins numărul magazinelor acceptatoare. Astfel, în ultimii 10 ani, băncile și-au triplat numărul de POS: de la 128.043 de echipamente, în decembrie 2013, la 409.072, iunie 2023.
Deja legea ii obligă pe comercianții cu incasări de peste 50 de mii de lei pe an să dețină POS, iar după pandemie numărul comercianților care au acceptat plata cu cardul a crescut constant.
Tendința este evidentă, digitalizarea a accelerat dar încă sunt români care nu dețin un card. 4 din 10 români nu au card sau cont bancar, potrivit Indicelui Plăților Digitale.
TOPUL BĂNCILOR după numărul de POS-uri
Băncile care au răspuns solicitării BankingNews dețin împreună 300.195 de POS-uri, ceea ce reprezintă aproape 74% din infrastructura de terminale de plată cu cardul din România, care număra la mijlocul anului 2023, potrivit datelor BNR, 409.072 de unități.
Dezvoltarea României va aduce digitalizarea și la sat
Ce nu ne spun cifrele? Nu ne spun câte localități mici au cu adevărat un bancomat, sau un magazin universal. Sunt foarte multe sate în care magazinele lipsesc, iar plata cu cardul/telefonul, ceasul nu sunt prioritate.
În zonele aflate în risc de sărăcie prioritate rămâne supraviețuirea azi.
Cifrele seci arată că suntem pe prima poziţie la rata de sărăcie şi excluziune socială. Din 2017, avem o lege care permite persoanelor vulnerabile să dețină un cont şi să facă tranzacţii fără costuri. E însă nevoie de mai multă mediatizare din partea tuturor.
Citeste si