Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Topul băncilor după numărul de bancomate și terminale de plată. Opt bănci dețin 90% din infrastructura de ATM-uri din România. Banca Transilvania deține cea mai mare rețea, iar UniCredit Bank este surpriza clasamentului
Share
Notification Show More
Latest News
Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov
Stiri de top
Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local
Stiri de top
Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG
Stiri de top
FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci
Stiri de top
”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%
Analize Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Top news > Topul băncilor după numărul de bancomate și terminale de plată. Opt bănci dețin 90% din infrastructura de ATM-uri din România. Banca Transilvania deține cea mai mare rețea, iar UniCredit Bank este surpriza clasamentului
Top newsAnalizeStiri de top

Topul băncilor după numărul de bancomate și terminale de plată. Opt bănci dețin 90% din infrastructura de ATM-uri din România. Banca Transilvania deține cea mai mare rețea, iar UniCredit Bank este surpriza clasamentului

Gabriela Dinu
Last updated: 05/02/2024 11:08
Gabriela Dinu 1 an ago
Share
Băncile au continuat să investească în rețeaua de bancomate (Credit foto: LCV / Shutterstock)
SHARE

Mobilitatea și soluțiile digitale au câștigat tot mai mult loc în viața zilnică a românilor. Pentru a răspunde noilor tendințe, băncile au investit în echipamente de ultimă generație care să faciliteze accesul clienților permanent, 24/7, la operațiuni bancare, fără a mai fi nevoie de prezența la ghișeu.

Contents
Rețeaua de ATM-uri a rămas constantă în ultimii 10 ani, în timp ce numărul de POS-uri s-a triplatRomânia, pe locul 7 în Europa după numărul de bancomateTOPUL BĂNCILOR după ATM-uri. Banca Transilvania are cea mai mare rețea de bancomate și POS-uriTOPUL BĂNCILOR după numărul de POS-uri. UniCredit, surpriza acestui clasament

În ultimii ani, zonele dedicate operațiunilor de tip self banking din cadrul agențiilor bancare s-au dezvoltat și modernizat progresiv, putând deservi un număr tot mai mare de clienți. Noile echipamentele au funcționalități pentru efectuarea operațiunilor contactless și permit retrageri de numerar de pe card și alte operațiuni de la bancomatele băncilor, fără a mai fi necesară introducerea cardului în fantă dar permit și retrageri direct cu telefonul, ceasul smart sau chiar coduri de bare/QR.

O rețea importantă de ATM-uri / MFM-uri înseamnă pentru o bancă nu numai un nivel crescut de vizibilitate, dar demonstează și capacitatea de a deservi numărul mare de clienți pe care toate institutiile bancare îl vizează. Acest interes mai demonstrează că bancherii au grijă de clienți, facilitându-le accesul la metode moderne de plată a facturilor sau a ratelor la credite, dar și că investesc sume importante de bani pentru digitalizare.

Rețeaua de ATM-uri a rămas constantă în ultimii 10 ani, în timp ce numărul de POS-uri s-a triplat

Dacă in Europa și America, numărul bancomatelor este în scădere, deorece oamenii se bazează mai puțin pe numerar, în România numărul ATM-urilor a rămas constant în ultima decadă. Datele statistice ale BNR ne arată că numărul de ATM-uri nu s-a schimbat foarte mult în ultimii 10 ani, cifra variază în jurul a 10.000 de echipamente. Spre exemplu, la 30 iunie 2023, băncile aveau în funcțiune 10.244 de ATM uri, în ușoară creștere de la 10.235 terminale la finalul lunii septembrie 2021.

Pe de altă parte, trendul este diferit când ne raportăm la echipamentele de tip POS. Potrivit datelor BNR, băncile au încurajat plățile cu cardul și au extins numărul magazinelor acceptatoare. Astfel, în ultimii 10 ani, băncile și-au triplat numărul de POS: de la 128.043 de echipamente, în decembrie 2013, la 409.072, iunie 2023.

România, pe locul 7 în Europa după numărul de bancomate

Potrivit Asociației Europene pentru Tranzacții Securizate, la 30 iunie 2023, România avea 5,1 ATM-uri la 10.000 de locuitori, în linie cu Polonia (5,2) și Cehia (5,1). Țările cu cele mai multe bancomate la 10.000 de locuitori sunt Croația (13,3) și Portugalia cu (12,5). Asociația estimează că în Europa existau aproximativ 350.716 bancomate, la jumătatea anului trecut.

Într-un top întocmit de Asociația Europeană pentru Tranzacții Securizate, România ocupă poziția a 7 a în clasamentul țărilor după numărul de ATM-uri, având însă de 5 ori mai puține bancomate decât Germania și de două ori mai puține decât Polonia.

TOPUL BĂNCILOR după ATM-uri. Banca Transilvania are cea mai mare rețea de bancomate și POS-uri

Dacă în 2022, BCR conducea topul băncilor după numarul de ATM-uri cu 1800 de echipamente, în 2024, Banca Transilvania a devenit liderul acestui clasament. În total, clienții săi au la dispoziție peste 2.350 terminale pentru diverse operatiuni.

Made with Flourish

Banca Transilvania a investit constant în rețeau sa de ATM-uri. Dacă în 2022, banca din Cluj administra o rețea de 1.770 de ATM-uri, la 30 septembrie 2023 BT deținea 1.850 ATM-uri și 500 terminale BT Express.

Topul este completat de marile bănci – BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau CEC Bank. Cele opt bănci care au răspuns solicitării BankingNews dețin împreună 9.197 de ATM-uri și MFM-uri, ceea ce reprezintă aproape 90% din infrastructura de bancomate din România, care număra la mijlocul anului 2023, potrivit datelor BNR, 10.244 de unități.

Menționăm că ING Bank deține și ea o infrastructură de ATM-uri si POS-uri considerabilă. Conform datelor prezentate de BankingNews în 2022 (VEZI AICI) ING Bank avea 514 bancomate si 48.000 de POS. Oficialii ING nu au dorit să ne ofere datele actualizate despre numărul de ATM și POS-uri, menționând că infrastructura de bancomate și terminale de plată este complexă “și ”shared”, având costuri similare pentru clienți.

Locul 2 în acest clasament după numărul de ATM-uri, revine BCR, banca deține aproximativ 2.000 MFM /ATM, potrivit cifrelor furnizate. În top 3 intră și BRD, care numără peste 1.300 ATM-uri și MBA-uri.

Clasamentul continuă cu Raiffesien Bank care are în prezent peste 1.126 – MFM / ATM și CEC Bank care deținea, la finalul anului 2023, 1.354 echipamente ATM/MFM dintre care 1.169 ATM-uri si 185 MFM-uri.

UniCredit Bank ocupă locul 6, având rețea proprie de peste 660 ATM-uri&MFM-uri (357 ATM-uri si 304 MFM-uri). În plus, clienții au acces (în aceleași condiții ca la aparatele UniCredit) și la rețeaua Euronet de 556 de terminale ATM-uri.

Alpha Bank deține 251 terminale ATM&MFM, iar OTP Bank are 156 ATM-uri, potrivit datelor furnizate de bănci pentru analiza BankingNews.

TOPUL BĂNCILOR după numărul de POS-uri. UniCredit, surpriza acestui clasament

Cele opt bănci care au răspuns solicitării BankingNews dețin împreună 300.195 de POS-uri, ceea ce reprezintă aproape 74% din infrastructura de terminale de plată cu cardul din România, care număra la mijlocul anului 2023, potrivit datelor BNR, 409.072 de unități.

Made with Flourish

În luna noiembrie 2023, Banca Transilvania deținea 122.000 de POS-uri, colaborând cu peste 5.000 de comercianți și astfel având cea mai extinsă rețea. Pe locul secund al clasamentului, o surpriză în piața de profil, este UniCredit Bank cu peste 70.000 de POS-uri (numarul terminalelor pentru care UniCredit Bank este banca acceptatoare).

Pe locul III în clasament regăsim Raiffeisen Bank care deține peste 28. 900 de POS-uri. Potrivit datelor furnizate de CEC Bank, banca avea instalate la comercianți peste 23.872 POS-uri, deținând astfel cea de-a patra rețea de terminale de plată din țara noastră.

O altă surpriză. Potrivit datelor oferite de OTP Bank, flota băncii numără acum 17.700 de POS-uri (13,550 POS-uri plus 4,150 SoftPOS-uri), o cifră în creștere ce o ajută să depășească BCR.

BCR are, potrivit datelor oferite de reprezentanții băncii, o rețea de peste 17.000 de POS-uri. La mică distanță, se situează Alpha Bank care are instalate peste 15.000 de terminale POS&Alpha PhonePOS la comercianți. Și în final, Libra Internet Bank, care potrivit cifrelor dipsonibile, deține 5.795 POS-uri instalate la comercianți.

Primele ATM-uri din lume au apărut în anii 1960

ATM-urile au debutat în public în anii 1960, iar Barclays pretinde că a dezvăluit primul bancomat din lume la o sucursală din Londra în 1967. Primul bancomat din SUA a început să distribuie numerar în 1969 clienților Chemical Bank din New York. Până la sfârșitul anului 2022, în SUA funcționau peste 450.000 de bancomate, potrivit datelor companiei de cercetare Euromonitor International.

Citește pe același subiect
Războiul bancomatelor! Topul băncilor după infrastructura de echipamente dedicate cardurilor și operațiunilor de tip self banking. 6 bănci dețin mai mult de 77% din totalul ATM-urilor disponibile în România. Banca Transilvania controlează aproape 30% din rețeaua de POS-uri

You Might Also Like

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local

Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG

FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci

”Taxa pe lăcomie” sau impozitul pentru ”profit excesiv”, aceeași mizerie! Și nu contribuția în sine este problema, ci etichetarea incriminatorie a băncilor. Avem un talent special, aici în România, în a rușina și sabota performanța! Spoiler Alert: Băncile au plătit în 2024 un impozit pe profit de circa 25%, față de nivelul unic de 16%

TAGGED: card, Raiffesien Bank, banci, banca, TOP ATM, ING, TOP POS, Unicredit, Alha Bank, bani, rate, Banca Transilvania, bancomate, BRD, sucursale, BCR, digitalizare, credite
Gabriela Dinu 05/02/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Grupul UniCredit anunță rezultate record în 2023. În România, profitul a fost de 296 milioane euro
Next Article Cum arată cardurile dedicate Jocurilor Olimpice de la Paris lansate de Banca Transilvania și VISA

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Mihail Ion este numit Vicepreședinte Retail în cadrul Raiffeisen Bank România, în locul lui Vladimir Kalinov

10 ore ago

Banca Transilvania anunță finalizarea cu succes a primei sale emisiuni de obligațiuni sustenabile în lei. Suma atrasă: 1,5 miliarde de lei, un record în sistemul bancar local

3 zile ago

Premieră în România. BRD aduce finanțarea sustenabilă mai aproape de IMM-uri. Creditul care îți reduce dobânda dacă atingi obiective ESG

4 zile ago

FOTO. De la tăcere la acțiune: Românii încep să vorbească despre bani și să ceară ajutor financiar profesionist, arată un studiu BrandBerry susținut de BCR. Raportul evidențiază rolul educației financiare în reducerea riscului de fraudă și încrederea în bănci

4 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?