Conform Raportului asupra stabilității financiare lansat de BNR, în prezent România nu se confruntă cu riscuri sistemice severe, notându-se o ameliorare față de anul 2016. Cu toate acestea, banca centrală a identificat riscuri sistemice ridicate – riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în țările emergente, moderate – semnalele de tensionare a echilibrelor macroeconomice (îndeosebi deteriorarea componentei structurale a deficitului bugetar), dinamica lentă a creditării pe segmentul companiilor și cadrul legislativ incert și impredictibil în sectorul financiar și reduse – riscul accelerării prețurilor la imobiliare.
Acest risc dă fiori reci finanţistilor: scumpirea accelerată a proprietăţilor imobiliare. În prezent, fenomenul este catalogat de BNR ca fiind de intensitate mică
De acest pericol gata să ameninţe stabilitatea financiară a ţării nu s-a mai vorbit din 2008, cand criza economică a afectat şi Romania.
”Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumuleaza tensiuni din cauza creşterii peste potenţial şi a lărgirii deficitelor. (…) A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scazută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a spus astazi Liviu Voinea.
Preţurile apartamentelor, creştere temperată
Comparativ cu 2016 – care a fost marcat de incertitudinea provocată de legea dării în plată – anul acesta este semnificativ mai stabil.
Reprezentanții RE/MAX România anticipează pentru anul în curs o creștere cuprinsă între 8% și 10% a prețurilor apartamentelor situate în mediul urban. Cererea de pe piață a crescut și astfel si valoarea ofertelor, spun reprezentantii companiei.
Coldwell Banker România are în vedere tot un trend ascendent al prețurilor, chiar dacă ceva mai temperat. „În funcție de segment, ne așteptăm ca prețurile de tranzacționare să crească, în medie, cu 7% anul acesta, ca urmare a majorării costurilor de construcție și existenței unei cereri solvabile, constituită aproape integral din cumpărători finali”, explică aceștia într-un raport de piață realizat recent de companie.
„Deși piața rezidențială evoluează rapid, iar prețurile continuă să crească, ne aflăm încă sub nivelurile anului 2008. În momentul de față, piața reușește să absoarbă majorarea susținută a prețurilor, dat fiind că cererea este ridicată în marile orașe, fiind stimulată de politica favorabilă de creditare a băncilor și de Prima Casă.”afirmă Dorel Niță, coordonatorul departamentului de analize imobiliare din cadrul Imobiliare.ro
De menționat este că ritmul actual de creștere a prețurilor se situează totuși considerabil sub cel caracteristic perioadei de „boom”, în condițiile în care locuințele se scumpeau atunci, la modul general, cu peste 5% pe trimestru, atingând chiar vârfuri de 16% (în T1 2008) sau 13% (în T3 2006), afirmă analistii de la Imobiliare.ro
Cum arată datele în primul trimestru din 2017
Potrivit Imobiliare.ro, unităţile locative disponibile spre vânzare în Capitală s-au apreciat cu 1,4% în ultima lună (de la 1.159 la 1.175 de euro pe metru pătrat util).
In Braşov, indicele Imobiliare.ro relevă un avans de 0,8% în martie, de la 918 la 925 de euro pe metru pătrat.
La Cluj-Napoca, în ultima lună de primăvară, preţurile locuinţelor s-au majorat cu doar 0,1%, de la 1.259 la 1.260 de euro pe metru pătrat.