Casele cumpărate prin programul „Prima Casă” și care se află încă sub interdicția de înstrăinare de cinci ani nu pot fi executate silit de către alți creditori, a stabilit Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
ÎCCJ a apreciat că interdicția de înstrăinare pe cinci ani se aplică atat în situația cumpărătorilor – nu au voie să le vândă sau să le înstrăineze în primii 5 ani, dar si in cazul altor creditori care vor să le execute silit în primii cinci ani de la achiziție.
Instanţa supremă a cerut să se explice sintagma „interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani”, din cuprinsul art. 1, alin. 7 al OUG 60/2009:
„Admite sesizarea formulată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă, în dosarul nr. 27.932/303/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:
Sintagma „interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani”, cuprinsă în prevederile art. 1 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează în sensul că imobilele asupra cărora este instituită interdicţia de înstrăinare nu pot face obiectul unei executări silite pornite la cererea unor creditori, fiind alienabile condiţionat de acordul Ministerului Finanţelor Publice şi al băncii finanţatoare”, se explica in minuta deciziei.