S-au implinit 3 ani de la lansarea Programului Prima Casa. La multi ani! ar spune multi tineri, cei care inca mai spera „sa-l prinda in viata”. In iunie 2009 Guvernul anunta startul unui program pe care toti l-au vazut ca o schema de ajutor pentru piata imobiliara, a constructiilor dar si a bancilor. Pe parcurs s-a observat ca era „dedicat” bancilor, singurele care au putut profita din plin de el.
La momentul demararii programului guvernamental, nivelul maxim al aspiratiilor unui bucurestean era reprezentat de un apartament vechi cu doua camere intr-unul dintre cartierele de clasa medie ale Capitalei – Drumul Taberei, Militari, Dristor, Berceni etc. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, la vremea aceea 43% din oferta de apartamente vechi cu doua camere se incadra in pragul de 60.000 de euro. Astazi insa, ponderea detinuta de anunturile compatibile cu Prima Casa pe acest segment este vizibil mai ridicata, respectiv 65% din total.
Parcursul?
„Piata a scazut mult intre timp. Daca in iunie 2009 in pragul de 60.000 de euro se incadrau doar apartamentele vechi din cartierele bucurestene, acum se incadreaza chiar si apartamentele din zona centrala si ultracentrala, dar in blocuri construite inainte de 1977”, spune Claudiu Hategan, broker/owner al agentiei Klauss & Partners. Acesta da exemplul unor zone ca Universitate, Romana sau Cismigiu, unde cu 60.000 de euro pot fi cumparate garsoniere, apartamente cu doua sau chiar trei camere (cu suprafete de pâna in 60 de metri patrati), in imobile construite intre 1950 si 1970. O alta schimbare survenita in ultimii trei ani consta in diferentierea clara a preturilor in functie de anul constructiei, in conditiile in care acest criteriu fusese adesea ignorat in anii de boom, când in piata se vindea orice si oricum.
Analiza portalului Imobiliare.ro observa o alta transformare benefica pentru cumparatori – sansele crescute de a achizitiona chiar si un apartament vechi cu trei camere cu ajutrul unui credit (co)garantat de catre stat. In iunie 2009, doar 3% din ofertele de vanzare pe acest segment se incadrau in pragul de 60.000 de euro in Bucuresti. Astazi insa, numarul unor astfel de anunturi a crescut considerabil, la un nivel de 16% din total.
Prezentul
Dupa cei aproape trei ani de existenta a programului Prima Casa, de remarcat este largirea ofertei de locuinte noi pe acest segment. In Bucuresti, spre exemplu, la momentul iunie 2009, volumul de apartamente noi scoase la vânzare la un pret de maximum 60.000 de euro era foarte redus. Potrivit datelor www.imobiliare.ro, doar 6% din anunturile de vânzare pe segmentul de doua camere corespundeau bugetului impus de catre stat. Oferta de locuinte cu trei camere era inca si mai restrânsa, detinând o cota de doar 2% din total. Intre timp insa, ponderea locuintelor noi cu un pret maxim de 60.000 de euro a crescut la 21% pe segmentul de doua camere, in vreme ce, pe segmentul de trei camere, cresterea a fost una sensibil mai mica, situându-se in prezent la doar 3% din total.
In mod aparent surprinzator, pe segmentul unitatilor locative noi cu trei camere, oferta de Prima Casa a cunoscut un trend descendent in ultimii trei ani. Acest fapt ar indica ca acest gen de locuinte au fost si foarte cautate. in vara lui 2009, apartamentele din aceasta categorie reprezentau 25% din totalul pe acest segment in Brasov, 0% in Constanta, 40% in Iasi 9% in Timisoara si 27% in Cluj-Napoca. Astazi insa, oferta de apartamente cu trei camere de pâna la 60.000 de euro se situeaza in unele cazuri si sub 10%: 5% in Brasov, 2% in Constanta, 9% in Iasi. Exceptie la acest capitol fac doar Cluj-Napoca si Timisoara, cu ponderi de 35% si, respectiv, 38% din total.
Mai poti citi pe aceasta tema: