Deputatul PNL Daniel Zamfir propune abrogarea prevederilor din Statutul BNR care exonerează de răspundere civilă şi penală membrii Consiliului de Administraţie al Băncii şi personalul acesteia însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, potrivit Mediafax.
În proiectul de lege depus la Parlament liberalul stipulează abrogarea alineatelor (3) şi (4) ale art. 25 din Legea nr. 312 din 28 iunie 2004 privind Statutul BNR potrivit cărora membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României şi personalul acesteia, însărcinat să exercite atribuţii de supraveghere prudenţială, nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanţele judecătoreşti constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane, cu bună-credinţă şi fără neglijenţă, a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere prudenţială, iar cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare iniţiate împotriva persoanelor prevăzute la alin. (3) se suportă de Banca Naţională a României.
”Constatăm că, în momentul de faţă, personalul BNR care exercită atribuţiile mai sus menţionate beneficiază de o super-imunitate care excede cadrul constituţional şi care creează un dezechilibru în ceea ce priveşte răspunderea tuturor cetăţenilor în faţa legii”, argumentează deputatul PNL.
El precizează că acest tip de imunitate a fost sancţionat prin cererea de reexaminare a preşedintelui înaintată Parlamentului asupra Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional care conţine o prevedere similară cu cea din Statutul BNR.”Având practic confirmarea faptului că nu este normală o astfel de exonerare de răspundere civilă şi penală în faţa legii a anumitor categorii de persoane am considerat că textul Statutului BNR trebuie pus în concordanţă cu prevederile constituţionale referitoare la principiul egalităţii în faţa legii. Toţi cetăţenii acestei ţări, indiferent de statutul pe care îl ocupă la un moment dat în societate, trebuie să răspundă în faţa legii şi să-şi asume consecinţele deciziilor luate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”, conchide Daniel Zamfir, care se află într-un conflict deschis cu BNR ca urmare a legii dării în plată.
Preşedintele Klaus Iohannis a cerut la începutul lunii aprilie Parlamentului reexaminarea legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, considerând că mai multe prevederi ale actului normativ sunt lipsite de previzibilitate şi de claritate.