Mai multe proiecte legislative inițiate de PSD au fost adoptate de Senat. Printre acestea se numără cele care vizează amânarea plății ratelor la bănci, amânarea plății asigurărilor pentru o perioadă de trei luni, amânarea plății utilităților, suspendarea plății chiriilor, plafonarea prețului la medicamente și alimente, dar și eliminarea plafonului de 75% din salariul mediu brut pentru șomajul tehnic.
Senatorii PSD au venit cu o nouă variantă legislativă pentru amânarea ratelor la banci, la doar o zi după ce publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței adoptate de Guvern. În forma propusă de PSD (și susținută de Pro România și ALDE), pot opta pentru amânarea ratelor și persoanele fizice care au restanțe și firmele aflate în insolvență.
Noua formă a proiectului se prevede amânarea ratelor la bancă până la finalul anului (în varianta inițială a proiectului termenul maxim era septembrie 2020) fără niciun cost suplimentar și fără să existe o dovadă că ai fost afectat de criză.
Amânarea poate fi solicitată și de firmele aflate în insolvență și de persoanele care au restanțe. Mai mult, sunt eligibili să solicite amânarea și debitorii care se află în procedură de executare silită.
Senatorii au dat marţi vot favorabil și proiectului de lege care prevede o serie de facilităţi fiscale, printre care amânarea de la plata CAS și CASS pentru firmele afectate de criza şi reeşalonarea plăţilor pentru o perioada de 6 luni. Printre măsurile adoptate marți se numără și amânarea chiriilor și utilităților, precum și plafonarea prețului la alimente și medicamente.
Potrivit proiectului, iniţiat de PSD, ALDE şi Pro România, „la cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuţiile de asigurări sociale aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (…), pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020”, potrivit Agerpres.
„La cererea contribuabilului, operator economic, plata contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele şase luni ulterioare încetării facilităţii instituite la lit. a), în proporţie de 50% din volumul total scadent. Facilităţile prevăzute la alin. 1 şi 2 se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Pe perioada acordării facilităţilor de la alin. 1 şi 2, salariaţii beneficiază de vechime în muncă, iar contribuţiile sociale obligatorii vor fi completate de la bugetul de stat”, se arată în proiect.
Iniţiativa legislativă prevede, de asemenea, că, la cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, pentru o perioadă de trei luni, începând cu luna martie 2020.
De asemenea, contribuabilii operatori economici ar urma să nu plătească dobânzi sau penalităţi de întârziere pentru perioada în care plata contribuţiilor este amânată.
Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca până la finalul săptămânii legile să fie adoptate, tot într-o ședință prin videoconferință, de Camera Deputaților care este for decizional.
PNL va ataca la CCR proiectele PSD
Liberalii anunță că vor ataca la Curtea Constituțională proiectele PSD care au trecut marți de Senat. Acestea urmează să ajungă la vot final în această săptămână în Camera Deputaților. Liderul grupului PNL din Cameră, Florin Roman, susține că inițiativele votate, nu doar că dublează Ordonanțele de Urgență emise de guvern, dar au și vicii de constituționalitate.