E un obicei românesc de a se face totul pe fugă şi în ultimul moment şi nu reuşim să facem lucrurile de o manieră foarte ordonată, susţine Radu Graţian Gheţea, preşedinte al CEC Bank şi preşedinte de onoare la Asociaţia Română a Băncilor (ARB), la a II-a ediţie a ”Forumului Pieţei Financiare”.
Asociaţia Română a Băncilor a organizat a II-a ediţie a „Forumului Pieţei Financiare”, eveniment sub egida căruia îşi propune să dezbată tematica „România la pupitrul UE”.
„E un obicei românesc de a se face totul pe fugă şi în ultimul moment. Cei mai în vârstă îşi aduc aminte cum se cultivau parcurile sau se aducea iarbă sau pomi noaptea pentru că trecea cineva a doua zi pe acolo. Cam aşa se întâmplă şi acum. Din păcate obiceiul a rămas. Nu suntem foarte consecvenţi. Nu reuşim să ne concentrăm şi să ne facem lucrurile de o manieră foarte ordonată. Mă refer la cadrul general şi bineînţeles că nu înseamnă neapărat o critică. Înseamnă un semnal de alarmă pentru noi toţi şi faptul că noi, comunitatea bancară, am luat nişte măsuri, încercăm să aducem în dezbatere probleme care privesc viitorul apropiat şi anume ce ar putea să fie benefic pentru România din toată această perioadă care urmează”, a declarat preşedinte ARB.
În ceea ce priveşte provocările României în perioadă imediat următoare, Gheţea a făcut referire la o invitaţie primită în 2013 de a ţine o prelegere la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Atunci Gheţea a menţionat mai multe oportunităţi, dar care între timp nu s-au concretizat, menţionând, printre altele, atragerea fondurilor europene şi construcţia de autostrăzi.
De asemenea, acesta a precizat că mai sunt câteva luni până la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar România nu a ajuns nici măcar la nivelul atins de Bulgaria în ceea ce priveşte organizarea acestui eveniment.
România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, fiind responsabilă de stabilirea obiectivelor pe termen lung şi de pregătirea agendei comune pentru subiectele şi aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu. În acest moment, mai sunt opt luni până când România va contribui la guvernanţa europeană, fiind punctul nodal al Europei.
Sursa – AGERPRES