Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a castigat, in 3 martie, la Curtea de Apel Bucuresti, procesul in care era acuzata de Curtea de Conturi ca a prejudiciat statul roman cu aproximativ 30 de milioane lei prin acordarea de subventii ilegale destinate domeniului locativ clientilor care au optat pentru Sistemul Bauspar. Acestia au optat pentru economisire-creditare, fara sa obtina si credite imobiliare.
Instanta a anulat in parte Raportul de control privind controlul utilizarii subventiilor bugetare la Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA.
Iata comunicatul bancii:
„Curtea de Apel Bucuresti a dat dreptate Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) in disputa privind plata primelor de la stat cuvenite clientilor. RBL a actionat pentru apararea drepturilor legitime ale clientilor sai.
Necesitatea asigurarii unui cadru predictibil pentru functionarea sistemului de economisisre-creditare in Romania
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a luat cunostinta cu satisfactie de sentinta emisa de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 5125/2/2016 prin care se anuleaza Decizia nr. 18 /10.12.2015 emisa de catre Curtea de Conturi si Incheierea nr. 3/29.06.2016 emisa de catre Comisia de solutionare a contestatiilor din cadrul Curtii de Conturi, urmare a misiunii pe care a intreprins-o in anul 2015 si care a vizat modul de administrare subventiilor acordate de la bugetul de stat pentru „plata primei de stat”.
Toate aceste evenimente subliniaza necesitatea asigurarii unui cadru legislativ predictibil pentru functionarea sistemului de economisire-creditare. Mai mult, reprezinta o premisa esentiala pentru ca sistemul de economisire-creditare sa poata sa isi indeplineasca rolul si sa
contribuie la finantarea eficienta a domeniului locativ pentru cetatenii Romaniei.
In acest context, RBL este pregatita sa contribuie la clarificarea cadrului de functionare a bancilor pentru locuinte, in contextul existentei initiativei parlamentare in derulare, ce vizeaza modificarea OUG 99/ 2006.
„Experienta europeana, dar si cei peste 10 ani de experienta romaneasca dovedesc ca sistemul de economisire creditare reprezinta o modalitate sustenabila de finantare a domenului locativ.
Le multumim tuturor celor aprox 500.000 de romani care in toti acesti ani au devenit clientii RBL si au avut incredere in noi.” a afirmat presedintele RBL, Aurelia Cionga.
Context:
Activitatea bancilor pentru locuinte a fost blocata dupa controlul Curtii de Conturi, institutiile asteptand ca justitia sa desluseasca itele unei legi prost facute.
La finele saptamanii trecute, judecatorii Curtii de Apel au dispus anularea raportului de control efectuat de inspectorii Curtii de Conturi la RBL, impreuna cu masurile dispuse, acesta fiind pasul spre normalitate.
Reamintim ca saptamana trecut si BCR Banca pentru Locuinte a castigat procesul in prima instanta impotriva Curtii de Conturi.
Curtea de Conturi a controlat activitatea celor doua banci pentru locuinte in perioada iulie-septembrie 2015 si a a considerat ca exista o serie de nereguli.
„S-a constatat acordarea nelegala a primei de stat pentru clienti persoane fizice – copii minori (cu varsta sub 18 ani) care nu erau indreptatiti sa primeasca aceasta prima de stat, prin acordarea de contracte de economisire-creditare cu parintii acestora in calitate de reprezentanti legali”, arata in 2o15 Curtea de Conturi, fara a preciza ca legea nu prevede nimic in acest sens.
Sistemul de economisire-creditare pentru locuinte din Romania include doua banci, BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte, institutii care au circa 600.000 de client.
Despre Sistemul Bauspar
Mecanismul de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, cunoscut pe plan international sub denumirea de „Bauspar” si implementat cu succes in multe tari europene prin intermediul unor institutii bancare specializate („bancile pentru locuinte”),
reprezinta o alternativa pentru finantarea sustenabila a sistemului locativ, atat pentru constructia/achizitionarea de noi locuinte, cat si pentru modernizarea celor existente.
La nivelul Europei peste 40 de milioane de persoane utilizeaza acest sistem pentru economisi si a-si imbunatati conditiile de locuit intr-un mod eficient.
Bancile pentru locuinte ofera produse destinate imbunatatirii sistemului locativ. Filozofia produsului este bazata pe combinarea etapei de economisire cu cea de creditare. Clientii pot beneficia de credite cu dobanzi fixe, foarte avantajoase.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL), prima banca de economisire-creditare din sistemul bancar romanesc, a fost infiintata in iunie 2004 si functioneaza potrivit O.U.G. 99/2006 – Banci de economisire si creditare in domeniul Locativ (Titlul II).