Judecatoria Sinaia a decis vineri sa sesizeze Curtea Constitutionala din Romania (CCR) privind exceptiile de neconstitutionalitate invocate de Raiffeisen Bank in contestatia inaintata instantei la o notificare de dare in plata, suspendand intre timp judecarea cauzei, potrivit datelor de pe portalul tribunalelor.
Cele doua parti pot face recurs pe toata durata suspendarii, pana la pronuntarea si publicarea deciziei Curtii Constitutionale. Raiffeisen Bank a inregistrat contestatia la darea in plata pe rolul Judecatoriei Sinaia pe 30 mai, potrivit News.ro
Aceasta este a doua instanta care sesizeaza CCR privind exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de banci in contestatiile privind legea darii in plata, dupa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti, care a admis saptamana aceasta o contestatie a UniCredit Bank.
Instanta a stabilit ca exceptiile ridicate de banca indeplinesc conditiile legale si a decis suspendarea judecarii procesului si trimiterea sesizarii la CCR.
Avocatul Adrian Cuculis precizeaza ca “practica este total neunitara”, pe motiv ca “unii judecatori au respins invocarea exceptiei si nu au suspendat cauzele”.
La randul ei, Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a trimis direct catre CCR, pe 31 mai, o scrisoare prin care contesta legea darii in plata, solicitandu-i acesteia sa constate neconstitutionalitatea actului normatic in integralitate.
Banca a invocat incalcarea principiului separatiei puterilor in stat, al neretroactivitatii legii civile, a dreptului la proprietate, libertatii comertului si a principiului securitatii juridice.
“Avem si exceptii de neconstitutionalitate respinse pe rolul instantei de judecata. Marea majoritate a bancilor care au contestat aceasta lege in instanta au invocat si exceptia de neconstitutionalitate a legii in integralitatea ei, li s-a cerut judecatorilor ca legea sa fie anulata in integralitate. Dar iata ca saptamana trecuta am avut si prima pronuntare pe rolul judecatoriei Buzau in care exceptia a fost respinsa ca inadmisibila”, a mentionat Cuculis.
Potrivit avocatului, la o luna de la intrarea legii in vigoare, pe 13 mai, sunt inregistrate circa 2.700 de notificari de dare in plata la nivel national, inclusiv cele depuse la recuperatorii de creante pentru debitele de plata in urma executarilor silite.